Dolandırılan Kırkağaçlı mısır üreticisine CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel sahip çıktı. Özel, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi Eker'in cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına “Manisa'nın Kırkağaç ilçesi ve beldelerinde mısır üreticilerinin paravan şirketler tarafından dolandırılmasına ilişkin soru önergesi” gönderdi. İşte CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Özel, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi Eker'in cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gönderdiği soru önergesi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırmasını saygılarımla arz ederim.
Ecz. Özgür ÖZEL
Türkiye’de tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip mısır yaygın olarak Manisa, Osmaniye, Adana, Sakarya, Mardin, Mersin, Şanlıurfa, Aydın, Kahramanmaraş, Samsun, Hatay, Bursa, İzmir, Denizli ve Antalya illerinde üretilmektedir. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık yüksek girdi maliyetleri ile birlikte düşünüldüğünde Mısır üreticilerimizi düşük verim-yüksek maliyet kıskacında bırakmış ve çiftçimize zor günler yaşatmıştır. Mısır alımlarının durma noktasına geldiği şu günlerde ise yanlış tarım politikalarının bir devamı olarak GDO’lu mısır ithalatına onay verilmiştir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi geçtiğimiz günlerde Manisa ili Kırkağaç ilçemiz ve beldelerinde yaklaşık 200’den fazla çiftçimizin paravan şirketler tarafından dolandırıldığı açığa çıkmıştır. Çiftçilerimiz, bu yıl Kasım ayındaki mahsullerini sahte çek, paravan şirketler ve ödeme vaadi ile aldıktan sonra parasını ödemeden kaybolan bir şebeke tarafından yaklaşık 3.500.000 milyon liralık dolandırılmışladır. Bu nedenle;
Yapılan bu “tarım dolandırıcılığına ve dolandırıcı şirketlere” ilişkin Bakanlığınızın bilgisi var mıdır, varsa Bakanlığınız bu konuda hangi işlemleri yapmıştır, konu hakkında İçişleri Bakanlığı ile gerekli eşgüdüm kurulmuş mudur?
Bu dolandırıcılık neticesinde zor durumda kalan çitçimiz için hangi tedbirler alınacaktır?
Mağdur duruma düşen çitçimizin verilen tarım primlerinden paravan şirketler müstahsil makbuzu kesmedikleri için yararlanamadıkları bilinmektedir. Çiftçilerimizin bu zor günlerinde prim desteklerini alabilmeleri için hangi tedbirler alınacaktır?
Bu tip dolandırıcılıkların bir daha yaşanmaması için ürün alımı yapan firmaların ruhsatlandırılması, belgelendirilmesi ya da akreditasyonu gibi tedbirler alınarak çiftçinin korunması planlanmakta mıdır?
HABER-FOTOĞRAF: HAKAN DEMİR(HABERTÜRK)
********
*********
***********
****
songül hanım nereden gördünüz dürüst vatandaşın elleriyle yürüdüğünü komik olmayın Allah aşkına..işiniz gücünüz boş laf