Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde yetişen deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenerek coğrafi işaret alan ve bu yıl Eylül’ün ilk haftasında hasadı yapılan ardından kış aylarında da satışa sunulmak için askılara asılmaya başlanan Kırkağaç Kavunu artık alıcılarını bekliyor.
Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediyesi, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri projeyle 2008 yılında ’Coğrafi İşaretleme’ alarak patentli ve etiketli satımına başlanan Kırkağaç kavununun yüzde 70’lik bölümü askılarda yer buluyor.
Kirkagac. Net’e özel bir açıklama yapan Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı “Meşhur Kırkağaç kavunlarımızı tarlalarımızdan topladık.
Şu anda da kış aylarımızda üreticilerimize satmak için depolarımıza asıyoruz. Ağaç sırıklar üzerine çivileyerek asılmakta.
Kavun tarladan toplanıp depolara taşınması o kadar önemli ki kullanılmayan battaniyeler ve yorganlar römorkların kenarlarına sarılıyor, kavunlar zarar görmesin zedelenmesin diye.
Çünkü kavunun nakliyesi sırasında tarladan depoya kadar gelirken alacağı bir zarar depoda çürümelere neden olacaktır.
Bu depolar sıradan bir depo değil. Bu depoların içinde klimalar, havalandırma sistemleri, pervaneler ve ısıtma sistemleri var. Isının sabit bir derecede tutulması gerekiyor.
Gördüğünüz bu kavunları tarladan taşıdık biraz sonra asmak için ipleme işlemi yapılacak.
İnanın bu ipleme işlemi sırasında bizim çiftçilerimiz düğmeli gömlek bile giymezler sebebi ise kavunun gömlekteki düğmeye değerek alacağı hasarı önlemek.
Çünkü kavunda çürüme olabilir diye. İşte bu şekilde onlarca depomuzda tonlarca Kırkağaç kavunu sizlere sunulmak üzere çiftçilerimiz tarafından depolanıyor. Ben hem çiftçilerimize hem de üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.
Kolay değil, besle, ek, çapala, yetiştir, büyüt, büyüttüklerini kes, arabaya sar, tekrar eve getir, evde bunları tek tek iple, sırıklara as, ondan sonrada alıcı bekle. Yani zorlu bir süreç. Bir kavun sofralara gidiyor ama bin bir emekle geliyor. Bunu da lütfen hatırlarsanız ve çiftçilerimizi de anarsanız seviniriz” dedi.
Uzun yıllardır çiftçilik yapan Mehmet Sarıaslan ise “40 yıldır bu kavunu ekiyoruz. Kırkağaç kendi özel tohumudur. Altınbaş tohumu. Nesli tükenmesin diye devam ettiriyoruz. Kavunlarımızın hasadını yapıp direklere astık. Bunlar kışlık kavun. Özellikle çok dikkat ediyoruz. Çok zahmetli oluyor. Tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Bu yıl 10 bin dekarlık alanda ekimi yapılan Kırkağaç kavunundan 30 bin ton rekolte elde edilecek.
İşte Kirkagac. Net farkıyla haberin video görüntüleri.
ÖZEL HABER-FOTOĞRAF-KAMERA: HAKAN DEMİR(İHA)