ZEKÂT İBADETİ
Sevgili kirkagac.net okuyucuları!
Zekât: Artmak, üremek, çoğalmak ve temizlemek manasındadır. Malın bereketini artırdığı ve zekât veren kişiyi günahlardan temizlediği için böyle isimlendirilmiştir.
Zekâtın ıstılahi manası ise:
Nisap miktarı mala sahip olan Müslümanların, kazanmış oldukları mallarının bir kısmını belirli bir vakit sonra ibadet maksadıyla Allah’ın kuran-ı kerimde isimlerini açıkladığı hak sahiplerine vermesi demektir.
Zekatın Dini Hükmü: Zekat vermekle mükellef olan müminlerin zekat vermesi Farz’dır.
Zekâtın Farz olduğuna dair Delilimiz:
1-Kur’an-ı Kerim 2-Peygamber Efendimizin sünneti(hadis-i şerifleri) 3-İslam Âlimlerinin icması (zekâtın farz olduğu hususunda görüş birliğine varmaları, ittifak etmeleri) Şimdi zekat hakkında bu delillerimizi inceleyelim:
1-Kuran-ı Kerim: Allah (c.c) kuran-ı kerim’de zekâtın Farz olduğunu şöyle açıklıyor. ‘’Namazı kılınız, zekatı veriniz, rüku edenlerle birlikte rüku ediniz.’’(Bakara süresi 43.ayet)
‘’Zenginlerin mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.(Zariyat süresi 19.ayet)
2-Sünnet:Peygamber efendimiz:’’İslam beş esas üzerine kurulmuştur 1-Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına ve Muhammedin Allah’ın kulu ve peygamberi olduğuna şahitlik etmek 2-Namaz kılmak 3-Zekât vermek 4-Ramazan orucu tutmak 5-imkanı olan Müslümanların ömürlerinde bir kez Hacca Gitmeleri.
3-İcma:Peygamberimizin vefatından bu güne kadar bütün İslam alimleri zekatın farz olduğu hususunda görüş birliğine varmışlardır. Aksini söyleyen hiç bir İslam alimi olmamıştır.
Zekâtın Fayda ve Hikmetleri Nelerdir:
1-Zekât, malın kiridir ve malı kirlerden arındırır.
2-Zekât insanın mala karşı olan hırsını azaltır. Materyalistliği ve aç gözlülüğü azaltır.
3-Zekât, toplumdaki geliş dağılımındaki eşitsizliği düzenler.
4-Zekât, sosyal hayatta zenginle fakirin barışık olmalarını sağlar.
5-Zekat, Allah’ın bize verdiği malların bir şükrüdür.Zekat veren kimse malının şükrünü yerine getirmiş,malını kirlerden ve kötülüklerden temizlemiş ve Rabbinin rızasını kazanmış olur
6-Zekât Malı bereketlendirir ve insanın cennete gitmesine vesile olur.
Kimler zekat vermekle mükelleftir:
1-Müslüman olanlar 2-Akıllı olanlar 3-Büluğ Çağına erenler 4-Zengin olanlar.5-Hür olanlar…
Zekat Verilecek malda aranan şartlar:
1-Malın nisap miktarına (Zenginlik sınırı) ulaşması 2-Malın artan,üreyen cinsten mallar olması 3-Malın üzerinden bir yılın geçmiş olması 4-Zekat vereceğimiz malın bizim kendi malımız olması gerekir.
Dinen zenginliğin ölçüsü nedir?(nisap miktarı):
1-Altında:80 gram 2-Gümüşte:561 gram
3-Hayvanda: 40 koyuna veya bunun kıymetinde mala sahip olanlar dinen zengin sayılırlar ve bu kimselere zekat düşer.
Hangi mallar zekata tabidir:
Altın, gümüş,paralar,Ticaret malları,Hayvanlar,Bina ve gelir getiren nakil araçları,Bal vb. Hayvan ürünleri,Toprak ürünleri vs.
Zekat kimlere verilir:
Zekat:1-Fakirlere 2-Düşkünlere(Miskin) 3-Zekat toplama memurlarına 4-gönülleri İslam’a ısındırılan (yeni Müslüman olmuş) 5-Esir ve kölelere
6-Borçlulara(Borcuna karşılık malı olmayanlara) 7-Allah yolunda olanlara 8-(yolda kalmış) Yolculara verilir.(Tevbe süresi 60.ayet)
Zekat kimlere verilmez:
Anne-Baba, Büyük anne ve Büyük Babaya.Çocuklar ve Torunlara zekat verilmez.Karı-koca birbirlerine zekat veremez.Müslüman olmayanlara ve Zenginlere zekat verilemez.
Zekât nasıl verilmelidir:
1-Başa kakmadan, karşı tarafı incitmeden verilmelidir.2-Riya ve gösterişten uzak olarak verilmelidir.3-Gönüllü ve istekli verilmelidir.4-İbadet kastıyla ve zekat niyetiyle verilmelidir.5-Karşılığında bir menfaat beklenmemelidir.6-En sevilen mallardan verilmelidir.
Rabbim verdiğimiz zekatları yüce katında kabul buyursun AMİN…
Allaha emanet olun efendim. Hoşçakalınız..
İLÇE VAİZİ / OSMAN YILMAZ
**********
********
hocam selamun aleykum.yazılarınızı takip ediyorum yazılarınızın devamını diliyorum basarılar osman hocam