OKU!
1- Yaratan Rabbinin adıyla oku.
2- O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.
3- Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;
4- Ki o, kalemle (yazmayı) öğretendir.
5- İnsana bilmediğini öğretti. ( Alak süresi, 1-5)
Sevgili kirkagac.net okuyucuları! Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Günahlarınız mağfur, İbadetleriniz makbul, kazançlarınız hayırlı ve bereketli olsun.
Yüce Allah’tan size ve sevdiklerinize dünya ve ahiret saadeti vermesini temenni ederim. Rabbim, bizlere hem dünyada hem ahirette iyilikler ve güzellikler ihsan eylesin. Bizleri istikamet üzere olanlardan eylesin.
Sevgili dostlar!
Pazartesi günü yeni eğitim- öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Milyonlarca evladımız ilim talep etmek için okullara akın ettiler. Yeni eğitim-öğretim yılının hakkımızda hayırlı olmasını yüce mevlamızdan niyaz ederim.
Bu haftaki Cuma sohbetimizde: ‘İslam’da İlmin ve Âlimin Önemi’nden den bahsedeceğiz.
Her bir İlim ve Fen ‘’Allah’’ der…
Kâinatta mevcut olan her şey Allah’ın Varlığının muhteşem bir eseridir. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Felsefe vs. Allah’ın varlığına ve birliğine birer nişanedir. Hiç Allah inancı olmayan bir kimse rahatlıkla bu ilimler sayesinde Rabbini bulabilir. Kâinatta mevcut olan hiçbir şeyin sahipsiz ve kendiliğinden olamayacağını bilebilir. Tabiatın rastlantılarla ve safsatalarla idare edilemeyeceğini bilebilir. En güzel surette yaratılan ve Allah tarafından kâinatın en şereflisi olma şerefi verilen insanoğlunun başıboş olamayacağını idrak edebilir.
İlim Öğrenmek Farz’dır…
Kıymetli okuyucularımız! Yüce dinimiz İslam’a göre her Müslüman’ın ilim öğrenmesi ve öğrendiği bu ilimle toplumu aydınlatması farz’dır. Tıpkı 5 vakit kıldığımız namaz gibi, Ramazan ayında tuttuğumuz Ramazan Orucu gibi…
Kur’an-ı Kerimde İlim Öğrenmeye Teşvik…
Kur’anın ilk nazil olan ayet-i kerimesi: ‘’ Yaratan Rabbi’nin adıyla oku…’’ olmuştur. (Alak süresi,1-5)
‘’Eğer bilmiyorsanız bilenlere sorunuz…’’ (Nahl Süresi,43.ayet)
‘’Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?’’ (Zümer süresi,9.ayet)
Peygamber Efendimizin Hadis-i Şeriflerinde İlim Öğrenmek…
‘’ İlim öğrenmek, kadın- erkek her Müslüman’ın üzerine farz’dır.’’
‘’ Beşikten mezara kadar ilim talep ediniz.’’ ( Tirmiz, ilim)
‘’ İlim Çin’de de olsa bulup öğrenin.’’ ( Tirmizi, ilim;2)
‘’ İlim tahsil etmek için yola çıkan kimseye Allahü Teâlâ Cennete giden yolu kolaylaştırır.’’
Âlimlerin Mürekkebi kıyamet gününde şehidlerin kanlarıyla eşit olacaktır. ( H.ş)
Bir Milletin Huzuru Şu 3 Şeye Bağlıdır:
1-Devlet adamlarının adaletine,
2-Zenginlerin Cömertliğine,
3-İlim adamlarının gayretlerine… ( Hadis-i şerif)
Öğretmenlerimiz ve Eğitim Camiamız…
Öpülesi ellerdir onların elleri. Çünkü toplumu aydınlatmaktır onların dertleri… Yeryüzünden cehaleti, küfrü ve yobazlığı kaldırmanın derdi ve telaşesi içerisindedirler. Bu yüzden Peygamberimiz: ‘’ İki kişiye gıpta edilir, imrenilir: Birincisi: Allah’ın verdiği malı yoksullarla paylaşan kimse. İkincisi: İlim öğrenip insanları aydınlatan kimse…’’ buyurmuşlardır.
GERÇEK AYDIN NASIL OLMALIDIR?
1) İlim, kişiyi Allah’a yakınlaştırmalıdır. Eğer ilim kişiyi Allah’tan uzaklaştırıyorsa o zaman o ilim değil, zulüm’dür. Dünya ve ahirette o kişinin başına beladır.
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır
( Yunus Emre)
2) İlim adamı mütevazı olmalıdır. Kişi okudukça, öğrendikçe ne kadar cahil olduğunun farkına varır. İlim, insanın kendini bilmesidir.
3) İlim adamı ilmiyle amil olmalıdır. Zira, bir şeyi bilmek; onunla amel etmeyi gerektirir. Peygamber efendimiz: ‘’ İnsanlar helak oldu, ancak âlimler müstesna… Âlimler de helak oldu, ancak, ilmiyle amel edenler müstesna…’’ buyurmuşlardır.
4) İlim adamları yanlışa düşmemek ve muvaffakiyet kazanmak için Allaha bol bol dua etmelidir. Kur’an-ı Kerim’de: ‘’ Rabbim! İlmimi artır de…’’ buyrulmaktadır.(Ta-ha: 114)
5) İlim adamının birinci gayesi toplumu aydınlatmak olmalıdır. Maddiyat, ilim adamında kesinlikle birinci gaye olmamalıdır.
6) İlim adamı cimri olmamalıdır. Peygamber efendimizin tabiriyle: ’’İlmini insanlardan kıskanmamalıdır.’’ İlmi insanlardan gizlemek de bir cimriliktir.
7) İlim adamı, ilmin gerçek sahibinin Allah olduğunu bilmeli ve öğrendiği her şeyi onun sayesinde öğrendiğinin şuurunda olmalıdır. Her şeyin yegâne sahibi Allah olduğu gibi İlmin de gerçek sahibi Allah’tır.
8) İlim adamı Takvalı olmalıdır. Yani, Günah işlemekten sakınıp ibadetlerde istikrarlı olmalıdır. Allah ( c.c) Kur’an-ı kerim’de : ‘’ Allah’tan en çok âlim kimseler korkar…’’ buyurmaktadır.
Rabbim bizleri gerçek âlimlerden eylesin. Âmin…
Osman YILMAZ / Kırkağaç Vaizi
*********
**********
Cevap gelmeyecek sanırım.
Daha çok şey yazmak gerekli de. Gerek Yok. "Gereksiz"