Van'da 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Merkez üssü Van'ın Merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan önce 6.6, sonra da 7.2 büyüklüğünde olduğu açıklanan deprem çevre illerde hissedildi. Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı.
Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.
Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk ÜniversitesiDeprem Araştırma Merkezi'nde 7.2 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi. Amerikan Jeoloji Enstitüsü'nden gelen bilgiye göre ise depremin büyüklüğü 7.3.
Son gelen bilgilere göre, Van'da telefonların ve elektriğin kesildiği söyleniyor. Van Belediye Başkanı, köylerden henüz bilgi alamadıklarını ifade etti.
ERCİŞ'TE HASAR FAZLA
Van'da meydana gelen deprem, Erciş'i göçük altında bıraktı. Harabeye dönen ilçede çok sayıda insan göçük altında kaldı. Bölgede 50'den fazla can kaybının olduğu iddia ediliyor.
Kamu binalarında ve özellikle hastanelerde herhangi bir zarar olmadığı belirtilirken, Zeynel Caddesi, VanYolu Caddesi, Alkanat Caddesi ve Kışla Caddesi üzerinde bulunan binalar büyük hasar gördü. Ayrıcadeprem sebebiyle 130 kişi kapasiteli özel bir öğrenci yurdu ile İmam Hatip Lisesi'nin eski binası da yıkıldı.
Deprem sebebiyle Erciş Devlet Hastanesi karşısında bulunan binalardan bazılarının da yakıldığı belirtildi.Deprem çok sayıda binada hasar oluşmasına sebep oldu.
ALTI DEPREM DAHA MEYDANA GELDİ
Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi.
Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde ikideprem daha ölçüldü.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Van Tabanlı köyündeki 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Halkalı ve Kurubaş köyleri merkezli 4 deprem daha ölçüldüğünü açıkladı.
İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, Kurubaş köyünde saat 14.10 itibariyle 4.7; Halkalı köyünde saat 14.32'de 5.5, saat 14:44'de Güvençli'de 4.3; saat 15.03'te Özyurt'ta 4.3 büyüklüğünde dörtdeprem yaşandı.
Van Tabanlı merkezli depremde artçı depremler olmaya devam ediyor.
VATANDAŞLAR ENKAZ ALTINDA KALANLARI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR
Van'da meydana gelen depremin ardından, Erciş ilçesinde enkaz altında kalan yaralıları, vatandaşlar kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor.
Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, vatandaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor.
Elektrik ve su verilemeyen ilçede, iletişim altyapısının da çöktüğü belirtildi. Yaralılar, Ağrı, Hakkari ve Muş gibi çevre illerden gelen ambulanslarla taşınıyor.
Zaman zaman artçı sarsıntılarında devam ettiği ilçede, yıkılan binaların civarında emniyet ekipleri çevre güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kan merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.
Bu arada, evlerinde hasar olmayan birçok vatandaş, Erciş Kaymakamlığı önünde gönüllü yardım ekipleriyle birlikte yapılan çalışmalara destek olmak amacıyla toplandı.
ÇEVRE KENTLERDE DE HİSSEDİLDİ
Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.
Depremi fark eden Erzurumlular koşarak kapalı alanları terk etti. Şiddetli bir şekilde sarsıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Çok büyük bir şekilde sarsıntı oldu. Korktuk. Kendimizi dışarı attık" dediler.
Iğdır Valisi Amir Çiçek AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.
AKUT BÖLGEDE
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.
AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekiplerideprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.
GÖNÜLLÜ YARDIM ÇAĞRISI
İstanbul'da görev yapan 112 Hızır Acil Servis ekiplerine deprem bölgesine gitmeleri için çağrı yapılıyor. Van'da meydana gelen depremde gönüllü olarak görev yapmaları için acil yardım çağrısı yapılan personelin saat 19.00'a kadar komuta merkezinde hazır olmaları istendi.
112 Acil Yardım istasyonlarına ve çalışanlarına yapılan çağrıda Van'daki deprem nedeniyle sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu, gönüllü olarak gitmek isteyenlerin 2 saat içinde Avrupa ve Anadolu Yakası'nda bulunan komuta merkezlerinde toplanması gerektiği belirtildi.
Merkezlerde toplanan sağlık çalışanlarının uçakla Van'a götürüleceği bildirildi.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AFET BÖLGESİNE YARDIM
Genelkurmay Başkanlığı'nın, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) emrine tahsis ettiği bildirildi.
AA muhabirinin, Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, iki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletiliyor.
Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle akşam saatlerinde Van'a ulaşması planlanıyor.
CUMHURURİYET TARİHİ'NİN EN BÜYÜK DEPREMLERİNDEN
Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre, Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri 7 Mayıs 1930'da Hakkari'de, İran sınırına yakın bir noktada meydana geldi. 7,2 büyüklüğündeki bu depremde kayıtlara göre 2 bin 514 kişi hayatını kaybetti.
Cumhuriyet tarihinin en büyük depremi 27 Aralık 1939'da Erzincan'da meydana geldi. 7,9 büyüklüğündeki bu depremde 32 bin 968 kişi öldü, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı. Kışın en şiddetli günlerinde meydana gelen bu felaketin ardından yurt çapında yas ilan edildi. Yardım konvoyları, soğukla da mücadele eden depremzedelere ancak iki gün sonra ulaşabildi.
20 Aralık 1942'de Tokat'ın Niksar ve Erbaa ilçelerini etkileyen 7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 3 bin kişi yaşamını yitirdi, 6 bin 300 kişi yaralandı.
26 Kasım 1943'te Samsun'un Ladik ilçesinde meydana gelen 4 bin kişinin hayatını kaybettiğidepremin büyüklüğü de 7,2 olarak ölçüldü.
1 Şubat 1944'te Bolu'nun Gerede ilçesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 3 bin 959 kişi öldü, çok sayıda insan evsiz kaldı.
18 Mart 1953 yılında Çanakkale Yenice'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 265 kişi yaşamını yitirdi.
25 Nisan 1957'de Fethiye açıklarında, aynı yıl Mayıs ayında ise Bolu Abant'ta 7,1 büyüklüğündedepremler oldu. Fethiye'de 67, Abant'ta ise 52 kişi öldü.
19 Ağustos 1966'da Muş Varto'da meydana gelen depremde 2 bin 396 kişi öldü, bin 489 kişi yaralandı. Varto'nun karşılaştığı bu en şiddetli depremin büyüklüğü 6,9 olarak ölçüldü. Bir yıl sonra 22 Temmuz 1967'de Adapazarı Mudurnu'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde de 89 kişi yaşamını yitirdi.
28 Mart 1970'de Kütahya Gediz'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde bin 86 kişi öldü, bin 260 kişi yaralandı.
6 Eylül 1975 yılında Diyarbakır Lice'de 2 bin 385 kişinin öldüğü depremin büyüklüğü ise 6,6 olarak ölçüldü.
24 Kasım 1976 Van'ın Muradiye ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğü 7,5 olarak ölçüldü. Budepremde 3 bin 840 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi yaralandı.
30 Kasım 1983 yılında ise Erzurum ve Kars'ı etkileyen 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Depremde bin 155 kişi öldü, bin 142 kişi yaralandı.
13 Mart 1992'deki Erzincan depremi bu ille birlikte Tunceli'yi de vurdu. 6,8 büyüklüğündeki budepremde 653 kişi yaşamını yitirdi. Yaralı sayısıysa 3 bin 850 olarak belirlendi.
Dinar'da 1 Ekim 1995'te meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremde 90, 27 Haziran 1998'de Ceyhan'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde ise 146 kişi yaşamını yitirdi.
17 Ağustos 1999'da Gölcük'te meydana gelen depremin büyüklüğü 7,8 olarak ölçüldü. Felakette resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi. Onbinlerce kişinin yaralandığı bu depremde 73 bin 342 ev hasar gördü.
12 Kasım 1999'da deprem bu kez Düzce'yi vurdu. 7,5 büyüklüğündeki bu depremde 763 kişi hayatını kaybetti.
3 Şubat 2002'de Afyon-Sultandağı'nda meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde ise 44 kişi yaşamını yitirdi.
1 Mayıs 2003'te Bingöl'de meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde de 176 kişi hayatını kaybetti.
DÜZENLEME: HAKAN DEMİR(HABERTÜRK)
*********
**********
Van depreminde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet , yaralılara ise acil şifalar dilerim.