Kırkağaç'ta üretilen Zeytinyağına Coğrafi Tescil alınması ile ilgili Kırkağaç Kaymakamlı tarafından bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kaymakamlık toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Kırkağaç Kaymakamı Murat Büyükköse, Kaymakam Refiki Halil İbrahim Okumuş, Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Doğan, Kaymakamlık AB Proje Koordinatörü Mustafa Tıpırtın, Bilecik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim üyesi Mesut Kaplan, Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, Zeytinyağı sektörü temsilcilerinden Selahattin Yaşar, Fevzi Ok, Cahit Uslu, E.Süreyya Karaosmanoğlu ve Mert Can Ok katıldı.
Kırkağaç’ın kavunundan sonra zeytin ve zeytinyağı üretimi ile de oldukça tanındığını belirten Kaymakam Murat Büyükköse “Bölgemizdeki en verimli tarım arazileri Kırkağaç bölgemizde bulunuyor, burada uzun yıllardır zeytincilik yapıldığı bilinmektedir.
Bakır Mahallemizde bulunan anıt zeytin ağacı bunun ispatıdır. İlçemizde üretilen zeytinyağları genelde dökme olarak satıldığından üreticilerimiz zeytinyağından yeterince kazanç elde edemiyor.
“Kırkağaç Zeytinyağına" Coğrafi Tescil almak üzere çalışmalara başladık, bu sayede ürünlerimiz Kırkağaç Zeytinyağı coğrafi Tescil Belgesi ile hak ettiği değere kavuşacaktır” dedi. Kaymakam Büyükköse, toplantıya katılım sağlayan sektör temsilcilerine ve danışman hocaya teşekkür ettiğini belirtti.
Kırkağaç’ta zeytinciliğin önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz “ İlçemizde üretilen zeytinyağına Coğrafi Tescil alınması çok önemlidir, bu konuda belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız ”dedi.
Gedüz, katılımcılara ve danışman hocaya teşekkür etti.
Coğrafi Tescil olmadan Tarımsal kalkınma olmaz diyen öğretim görevlisi Mesut Kaplan “ Her sektörde olduğu gibi Zeytinyağında da Coğrafi tescil çok önemlidir, herkes zeytinyağı üretir, ancak Türk Patent Kurumu tarafından bir çok değerlendirmeyi geçen ürün normal ürünlerden daha değerlidir, artık o ürün her yönüyle incelenmiş belli bir standarda kavuşmuş ve en önemlisi de tescillenmiş bir üründür.
Yetkili kurumlar tarafından rutin denetimler dışında anlık denetim yapılarak “Kırkağaç Zeytinyağı”nın marka değeri korunur. Sadece Kırkağaç sınırlarında hasat edilen zeytinlerden üretilen yağlar bu tescilden faydalanarak ilçemizin marka değeri de korunmuş olur” dedi.
HABER-FOTOĞRAF: HAKAN DEMİR(İHA)
Bize göre eylem planlarının merkezine Kırkağaç Ovası konulmalıdır. Kırkağaç, İstanbul – İzmir otoyolunun neredeyse tam orta (İstanbul merkeze göre 350. Km dedir) noktasında yer almasıyla, gişelerden çıktıktan sonra neredeyse beş dakikalık bir sürede şehir merkezine ulaşılabiliyor olması ile çok kritik bir noktadır.
Öncelikle ilçe merkezinde yer alan restorasyonu tamamlanan Karaosmanoğlu Camii ve çevresi eylem planının merkezine alınmalıdır. Bu alan sadece ve sadece Kırkağaç ve çevresinde çiftçilik faaliyeti içerisinde üretilen (ticari unsurlar barındırmayan) ürünlerin satışına tahsis edilmelidir. Bu tahsis yerel yönetimlerce kontrol ve denetim altında tutulmalıdır.
Yerel yönetimler tarafından girişimde bulunularak, Balıkesir ve Saruhanlı’ dan itibaren Otoyolda seyahat edenleri tatile gidişte ve/veya dönüşte yolculuğun tam ortasında yarım saatlik bir çay molası verebilecekleri, aynı zamanda evlerinin ihtiyacı olan mevsimsel ürünleri taze ve uygun fiyatlarla alabileceklerini anlatan interaktif bir davet sistemi kurulmalı, televizyonlarda, sosyal medyada özendirilmelidir.
Gelecek misafirlerin araçlarını rahat park edebilecekleri otopark alanları oluşturulmalı, elektrikli araçlar için şarj alt yapısı kurulmalı, hatta ücretsiz vale hizmeti verilmelidir.
Çeşitli mecralarda yayımlanacak davetlerde otopark, araç şarj ve ücretsiz vale hizmetlerine vurgu yapılmalıdır.
Otoyolu kullanan pek çok insan, yolculuğun ortasında bin bir renk dokusu ile kendisini içine alan dev bir ovanın büyüsüne kapılmaktadır. Bu renk cümbüşünde yetişen ürünlere aracı olmadan bizzat ürünleri yetiştiren insanların elinden ulaşmak, bu ürünlerden alınacak tadı ve hazzı alanlar için daha da artıracaktır.
Ayrıca bu ürünler için gelen insanlar pek tabi, yemek yiyecekler, çay içecekler, diğer ihtiyaçlarını da karşılayarak ilçe ekonomisini hareketlendireceklerdir.
Bizimkisi belki saf bir hayalden ibarettir. Muhakkak en iyisini ilçe halkı bilecektir.
Saygılarımla.