KIRKAĞAÇ KAVUNUNDA İLK HASAT YAPILDI(ÖZEL HABER)

Deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı.

KIRKAĞAÇ KAVUNUNDA İLK HASAT YAPILDI(ÖZEL HABER)

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yetişen deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı.

Her yıl 15 Ağustos’ta yapılan ilk hasadın bu yıl yağmur yağışlarının ekim gününün geciktirmesi nedeniyle Eylül ayına sarkan Kırkağaç kavununun ilk hasadını Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı yaptı.

Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediyesi, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri projeyle 2008 yılında "Coğrafi İşaretleme" alarak patentli ve etiketli satımına başlanan Kırkağaç kavununda hasat başladı.

Bu yıl Kırkağaç Altınbaş Kavunu, sarı dilimli ve yeşil dilimli kavun olmak üzere toplamda 30 bin ton rekolte beklediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, on bin dekar civarlarında ekim yapıldığını belirtti.

50 yıldır Kırkağaç’ta kavun ekimi yaptıklarını söyleyen çiftçi Alaattin Sarıaslan “Yaklaşık 50 yıldır Kırkağaç’ta çiftçilikle uğraşıyorum. Kavun üretimi için mücadele ediyorum. Şimdilik hasadımızı yaptık.

Daha sonra bu kavunlarımızı depolara taşıyoruz. Kapalı ve muhafazalı yerlerde kışa kadar bekletilmesini sağlıyoruz. Mecburen çiftçimizin daha çok faydalanabilmesi için kavunlarımızı asıyoruz.
İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu. 

Kirkagac.Net’e özel bir açıklama yapan Özarı, "Bu sene meşhur Kırkağaç kavunumuzun hasadı biraz gecikti.
Onunda sebebi ekim zamanı yağmurların bol olmasından dolayıdır. Her sene 15 Ağustos’ta hasat başlardı ama bu yıl Eylül ayına geldik.
Ama kavunlarımız her zamanki güzelliğiyle, her zamanki tadı, nefasetiyle, aromasıyla hasat edilmeye başladı.

Bir hasat sezonunun daha heyecanını yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu tarla 10 dekarlık bir tarla. Üreticimiz buradan kavunlarını kesip depolara götürüyor. 

Bizim kavunlarımız en büyük özelliği dayanıklı olması. Bunları kış aylarında satmak için depolarımıza koyuyoruz.
Bugün satarsak bu kavunumuzu çiftçimiz kilosunu 6-7 TL’den satabilirken, depolarda muhafaza edip kışın satması durumunda ise kilosunu 15-16 TL’den verebiliyor.

Çiftçilerimizde o yüzden zahmetli ve masraflı olmasına rağmen daha fazla gelir edebilmek için bunu tercih ediyor. Bu tüketiciler içinde iyi oluyor. Çünkü kışın yaz meyvesi yeme imkânı buluyorlar.

Kırkağaç kavunumuz artık yeni çeşitlere evriliyor. Mesela sarı dilimli kavunumuz var, yeşil dilimli kavunumuz var. Tüketicilerimiz bunları daha çok tercih ettiği için artık Kırkağaç benekli orijinal kavunumuzun şeklide değişiyor.

Kırkağaç Altınbaş kavunumuz 2 bin dekarlık alanda ekildi bu yıl. Toplamda 6 bin ton rekolte bekliyoruz. 

Tabi diğer çeşitlerimizde var, onlarla birlikte toplam 10 bin ton kavunumuz var. Bununda toplam rekoltesi 30 bin ton oluyor. Bu vesileyle 2024 kavun hasat yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum.  
Allah kazançlarını bol etsin. Tüketicilerimize de ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.

İşte Kirkagac.Net farkıyla haberin video görüntüleri.

ÖZEL HABER-FOTOĞRAF-KAMERA: HAKAN DEMİR(İHA)



























Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2024, 10:18

hakan demir

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER