Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yetişen deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat başladı.
Her yıl 15 Ağustos’ta yapılan ilk hasadın bu yıl yağmur yağışlarının ekim gününün geciktirmesi nedeniyle Ağustos ayının sonlarına sarkan Kırkağaç kavununun ilk hasadını Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı yaptı.
Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediyesi, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri projeyle 2008 yılında "Coğrafi İşaretleme" alarak patentli ve etiketli satımına başlanan Kırkağaç kavununda hasat başladı.
Bu yıl 18 bin ton civarında bir rekolte beklediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, bin dekar civarlarında ekim yapıldığını belirtti. Rekoltede yarı yarıya bir düşüş olmasına rağmen hibrit tohum kullanmadıklarını, üreticilere organik ürün sunmak için ata tohumunu tercih ettiklerini söyledi.
Daha önceki yıllara oranla bu yıl Kırkağaç kavununda ekimin azaldığını belirten Özarı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kavunun desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Bu yıl Kırkağaç kavununa farklı çeşitler eklediklerini söyleyen Özarı, özellikle dilim kavunun çok sevildiğini belirtti.
Kirkagac.Net’e konuşan Özarı, "Yine sizlerle bir kavun hasat sezonunda buluşmanın mutluluğunu, sevincini yaşıyoruz. Tabi bir taraftan da aylardan beri verdiğimiz emeğin karşılığını hasat olarak almanın sevincini yaşıyoruz. Ben bu vesileyle Kırkağaçlı çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum.
İlçemizde geçmiş yıllarda 7-8 bin dekar ekilişimiz vardı ama maalesef bu yıl Kırkağaç’ta kavun ekilişimizde düşüş yaşadık.
Düştü derken Kırkağaç çeşidimizde düşüş oldu. Bizim sarı benekli kavunumuz Kırkağaç olarak anılıyor. Birde dilimli kavunumuz var. Dilimli kavunumuzdan daha çok ekilir oldu. Çünkü onun halk tarafından tercih edilmesi fazla.
Kırkağaç yöremize has çeşidimiz bin dekar seviyelerinde ekildi, onun için kıymetini bilelim çünkü pazarlarda çok fazla göremeyebiliriz.
Ama o eşsiz aromasıyla, lif yapısıyla, dayanıklılığıyla, su oranının fazlalığıyla yine özlemiş olduğunuz Kırkağaç kavunumuzu pazarlarımıza, marketlerimize göndereceğiz.
Bu yıl ekilişlerimiz biraz gecikti. Sebebi de bahar yağmurlarının sık olması ondan dolayı ekilişimiz gecikince hasatta gecikti.
Onun için bugünlere kaldık hasatta.3 bin ton Kırkağaç kavununu, 15 bin ton da dilimli kavunumuzu piyasaya sürmeyi hedefliyoruz.
Kırkağaç kavunumuz tescilli bir kavundur. 2008 yılında coğrafi işareti aldı. Belki biz Kırkağaçlılar bu patentten çok fazla faydalanamıyoruz ama etiketleme sistemiyle pazara gönderebilsek, vatandaşlar Kırkağaç kavunu tükettiklerinden daha çok emin olurlar.
Farklı yöntemlerle Kırkağaç kavununu önümüzdeki yıllarda pazara sürmeyi hedefliyoruz.
Kavunumuz daha çok iç piyasada tüketiliyor.
Önceki yıllarda her ne kadar ihracata kavunumuz gitmişse de son birkaç yıldan beri genellikle iç tüketime yönelik satışlarımız oluyor.
Belki bizden alan firmalar gönderiyor olabilirler. Çok bir şey olacağını sanmıyorum. Sadece Almanya’ya gittiğini düşünüyorum.
Bu duygularımla kavunumuzu sağlıklı bir şekilde, mutluluk içinde tüketmenizi ve yediğiniz her dilimde şifa olmasını diliyorum, kavunla kalın” dedi.
İşte Kirkagac.Net farkıyla haberin video görüntüleri.
ÖZEL HABER-FOTOĞRAF-KAMERA: HAKAN DEMİR(İHA)
Ziraat odası, hibrit tohum peşinde koşuyor Vatandaş. Sen de al hibrit tohum da, ocağına incir ağacı dik. Hibrit tohum üreticisi firmaya para öde her yıl. Halin o zaman ne olur görürsün... Gelelim kavunumuza... Elimizde altın var, önemsemiyoruz... Belediye, kaymakamlıkdan tık yok... ( Videoyu 3310 ile çekseydim daha kaliteli olurdu! Yaptığınız işe azıcık saygınız olsun yaa! İnce ironi var tabii burada! )