İşte röportajımızdan bazı başlıklar.
Kirkagac.NET: Ülkemiz son zamanlarda çok yoğun bir süreçten geçiyor ve bu sürecin odağında hukuk tartışmaları yer alıyor. Bu sebep ile merak edilen bazı konuları sizinle değerlendirmek istedik.
Gündemdeki HSYK’nın yapısında değişiklikler yapan düzenlemeler hakkında neler düşünüyorsunuz ve HSYK’nın Adalet Bakanlığı’na bağlanması düşüncesi sizce yargının siyasallaşması anlamına gelir mi?
Sertan Akşar: 2010 yılında yapılan referandumlu Anayasa değişikliği ile oluşturulan yeni HSYK bazı eksiklikler içerse de bu zamana kadar ki en demokratik ve şeffaf kurul yapısı olmuştur.
Ancak iktidar partisinin mevcut yasa teklifi HSYK’yı dolayısıyla yargıyı yürütmenin insafına bırakmaktadır.
Bunun kabulü mümkün değildir. Milli iradeyi yalnızca mecliste ve sandıkta aramak Anayasamıza aykırıdır.
Zira yargı yetkisini kullanan savcılar ve mahkemeler de milli iradenin bir parçasıdır.
Mahkemeler Türk Milleti adına karar verirken savcılar da kamu adına hareket ederler.
Yargı bu yetkisini halkın oylarıyla kabul edilen Anayasa'dan almaktadır.
Bu nedenle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı mutlaka sağlanmalıdır.
Başbakanın son olarak önerdiği RTÜK modeli ise yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına tamamen gölge düşürecektir zira RTÜK mecliste grubu bulunan siyasi partilerin sandalye sayısına göre oluşmakta olup belirlenen üyeler parti kontenjanından atanmaktadır.
Hakim ve savcıların parti kontenjanından HSYK üyesi olması mevcut yapının çok gerisinde bir düzenleme öngörmektedir. HSYK üyeliğine aday olmayı düşünen hakim ve savcıların meclis koridorlarında milletvekilleriyle görüştüğü ve pazarlıkların yapıldığı bir manzarayı eski bir Cumhuriyet Savcısı olarak doğru bulmadığımı ifade etmek isterim.
Dolayısıyla balyoz davası için Başbakanın başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın ‘‘orduya kumpas kuruldu’’ şeklindeki beyanı bu kapsamda davanın sübutuna etki edecek nitelikte yeni bir delil olarak görülüp yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulabilir.
Ancak henüz Yargıtay aşamasında olup kesinleşmeyen Ergenekon davası için farklı bir durum söz konusudur.
Mevcut kanuni düzenlemeler ışığında Yargıtay incelemesinin sonucu beklenecektir.
Sertan Akşar: Tutukluluğun bir koruma tedbiri olduğu, kişilerin hürriyetini doğrudan sınırladığı ve ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğu da göz önüne alındığında yargılamanın kural olarak tutuksuz olarak yapılması esastır.
Tutuklu yargılamanın gerekli görüldüğü hallerde ise bunun süresinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda belirlenmesi gerekir. Maalesef ülkemizde tutuklama kararları çok kolay verilmekte ve süre noktasında insaf ölçülerini zorlayan durumlarla karşılaşmaktayız.
Acilen tamamen savcıların emir ve kontrolünde olan adli kolluğun oluşturulması gerekmektedir.
Aksi halde savcı ve siyasi otorite arasında kalan kolluk güçlerinin büyük sıkıntı yaşayacağı ve çoğunlukla da tayin ve terfi gibi özlük haklarını belirleme yetkisine sahip olan siyasi otoriteden yana tavır alacağı aşikardır.
Sertan Akşar: Rüşvet ve yolsuzluk devlet düzenine ve millet iradesine karşı işlenmiş en büyük suçlardandır.
Bu nedenle bu tip suçlarla ilgili soruşturmaların hiçbir siyasi baskı olmaksızın, soruşturma kime uzanırsa uzansın kararlılıkla yapılması gerekmektedir.
Aksi halde milletin devlete ve yargı sistemine olan güveni zedelenir.
Bu suçlarla mücadelenin sağlıklı şekilde yürütülmesi için yargının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekirken siyasal iktidarın soruşturmayı yürüten yargı ve kolluk mensuplarını görevden alması veya görev yerlerini değiştirmesi kabul edilemez.
Bu tarz soruşturmaların hiçbir somut delile dayanmayan ‘‘paralel devlet, komplo, dış güçlerin operasyonu’’ iddialarıyla engellenmemesi gerekmektedir. Ancak devletin içinde kanunlara ve amirlerinin talimatına uymayan başka odakların yönlendirmesiyle iş ve işlem yapan bürokratlar var ise bu kişiler hakkında gerekli disiplin ve cezai soruşturmaların yapılması gerekir.
Kirkagac.NET: Bizlere zaman ayırdığınız için size teşekkür ederiz...
avukat beye bu güzel röportaj için teşekkürler devamını bekliyoruz....