KABİR ZİYARETİ ADABI!
Sevgili kirkagac.net okuyucuları! Allah’ın selamı üzerinize olsun efendim. Rabbime sonsuz hamd-ü senalar; Habibine salât-ü selamlar olsun ki mübarek bir günde yine sizinle beraberiz.
Sevgili dostlar! Bu haftaki sohbetimizde ‘’Kabir ziyareti adabı’’ üzerinde duracağım. Zira toplum olarak bu hususta pek çok eksiklerimiz ve yanlışlarımız var. Malumunuz, Ramazan bayramı da yaklaşıyor. Arife ve bayram günlerinde ölmüşlerimizin kabirlerini ziyaret edeceğiz. Yüce Allaha onların bağışlanması için dua edeceğiz. Gelin öyleyse hep beraber kur’an ve sünnete göre kabir ziyaretinin nasıl olacağına bir göz atalım.
Ölüm, kaçınılmaz bir gerçek…
‘’Hüve’l Baki’’ … Yani : ’’ Baki olan yalnızca Allah’tır. O’nun dışında her şey fanidir.’’ Demektir. Ölüm, Allah’ın biz kulları için takdir etmiş olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Allah’ın takdir ettiği gün ve saat gelince ölüm biz faniler için vuku bulacaktır.
Ayet-i kerimede: ‘’Ölüm geldiğinde ne bir saat gecikir; ne de bir saat öne geçer.’’ Buyrulmaktadır.
‘’Her Nefis Ölümü Tadacaktır. Sonra O’na döndürüleceksiniz’’ ( Ali İmran,185.ayet)
Kabirler…
Efendim! Üç günlük dünya demişler. Dün, bugün ve yarın... Bizler de takdir edilen gün geldiğinde yüce yaradana kavuşacağız. Ruhumuzu Allaha teslim edeceğiz. İnşallah imanla gidenlerden oluruz.
Peygamber efendimiz: ‘’ Kabirler, ya cennet bahçelerinden bir bahçedir. Veya cehennem çukurlarından bir çukurdur.’’ Buyurmuşlardır. İşte kabrimizi cennet bahçesine veya (Allah muhafaza etsin.) Cehennem çukuruna dönüştürecek şey, amellerimizdir. Dünyadayken yapıp ettiklerimizdir.
Kabir Ziyareti Bize Ne Kazandırır?
1-Kabir ziyareti bize ölümü ve ölüm ötesini hatırlatır.
2-İnsana ahiret hayatı için çalışma azmi verir.
3-Dünya hayatının ve kazancının fani olduğu gerçeğini hatırlatır.
4-Dünya malına karşı olan hırsı ve aç gözlülüğü azaltır.
5-Ölmüşlerimizin rıza ve memnuniyetlerini kazanmamıza vesile olur.
6-Kabir ziyareti, ölmüşlerimize karşı göstermiş olduğumuz bir vefa örneğidir. Onları unutmadığımızın bir nişanesidir. Peygamber Efendimiz, hadis-i şeriflerinde: ‘ölülerin, kendilerini ziyarete gelenleri görüp tanıdığını’ bildirmektedir. Yani, biz kabirleri ziyaret ettiğimizde ölülerimiz bunu görüyorlar ve bu ziyaretten memnun oluyorlar.
7-Baki olanın sadece Allah olduğunu, Allah dışında her şeyin fena bulacağını bizlere öğretir.
8-Dünyadaki mevki ve makamların; rütbe ve şanların insana ancak kabir kapısına kadar yoldaşlık edeceği gerçeğini bizlere hatırlatır.
Kabir Ziyaretinde Şunları Yapmak Haramdır… ( ÇOK ÖNEMLİ )
BU DAVRANIŞLARDAN KAÇINALIM!
1-Kabirlerin yanlarında kurban kesmek,
2-Kabir Ve Türbelerde Mum Yakmak,
3-Bez ve Çaput Bağlamak,
4-Türbelere Taş ve Para Yapıştırmak,
5- Türbe ve Yatırlara Para Atmak,
6-Mezarların etrafına Yiyecek bırakmak,
7-Türbe ve Yatır taşlarına El -Yüz Sürmek,
8-Ölülerden, Türbe ve Yatırlardan Medet ve Şifa Ummak,
9-Türbe ve Yatırların etrafında Tavaf eder gibi dönmek,
10-Türbelerin İçinde Yatmak,
11-Kabirlerin üzerine oturmak, Peygamber Efendimiz söyle buyurmaktadır:
«Birinizin bir ateş üzerine oturup da ateşin elbisesini yakıp cildine kadar ulaşması, kabir üzerine oturmasından daha hayırlıdır»
12-Şirk’i andıracak davranışlarda bulunmak,
13-Kabirlerin üzerlerini çiğnemek,
14-Kabristandaki otları ve yeşillikleri koparmak da mekruh görülmüştür.
15-Kabirlere ve türbelere karşı yönelerek namaz kılmak haramdır. Lütfen bu hususlara dikkat edelim…
Kabir Ziyaretinde Neler Okunur?
Kabir ziyaretinde illa şu süreler ve dualar okunacak diye bir kaide yoktur. Kişi, ezberindeki dualardan ve sürelerden dilediğini okuyabilir.
Ancak, ölümle ilgili olması açısından bilen kimselerin;
a) Fatiha süresini b) İhlas süresini c) Felak ve Nas sürelerinini, d) Ayete’l Kürsiyi,e) Tekasür süresini, f) Zilzal süresini, g) Yasin ve Tebareke sürelerini okuması daha faziletlidir.
Kabir Ziyaretinin Hangi Günlerde yapılması daha faziletlidir?
Dinimize göre, Kabir ziyareti için kesin olarak tayin edilmiş herhangi bir vakit yoktur. İstediğimiz vakitte kabirleri ziyaret edebiliriz.
Ancak, peygamber efendimiz, kabir ziyaretlerini Pazartesi-Perşembe-Cuma ve Cumartesi günlerinde; Arife ve Bayram günlerinde yapmamızı bize tavsiye etmiştir.
Ama dediğim gibi, bu sadece bir tavsiyedir. Kabir ziyareti İlla bu günlerde yapılır, bunun dışındaki günlerde yapılmaz diye bir kaide yoktur. Yanlış anlaşılmasın. Her gün ve her saatte kabir ziyareti gerçekleştirilebilir.
Kabir Ziyareti Nasıl Olmalıdır?
1-Öncelikle, kabir ziyaretinden önce güzel bir abdest alınır. Mümkünse gusül abdesti tazelenir. Abdestsiz kabir ziyareti doğru değildir.
2- Kabristana girerken selam verilir. Nasıl selam vereceğiz? Peygamber efendimiz bize bunu da öğretmiştir:
“Selâm Mü’minler ve Müslümanlar yurdunun sakinlerine! İnşallah biz de yakında size katılacağız. Allah’tan size ve bize afiyet vermesini dilerim.’’
” İbn Abbas da, Rasulullah’ın Medine mezarlığına uğrayıp yüzünü mezarlara dönerek şöyle dediğini haber vermektedir:
“Allah’ın selâmı üzerinize olsun ey kabristan ehli. Allah, sizi de, bizi de affetsin. Siz önden gidenlersiniz, biz de ardınızdan geleceğiz (sizi takip edeceğiz.)”
3-Dua ederken, Kabri önümüze alarak, ayakta ve kıbleye karşı dönerek dua etmek daha doğrudur.
4-Yukarıda bahsettiğimiz bidat ve yanlışlardan sakınmak,
5-Kur’andan ve dualardan bildiklerimizi okumak, ezberimizde kur’andan fazla bir şey yoksa bu durumda duaları bilen birisine de okutabiliriz.
6-Merhumun günahlarının bağışlanması için Allaha niyazda bulunmak,
7-Kabir ziyareti esnasında laubali ve küfürlü konuşmalardan kaçınmak Kabir ziyaretinin adabındandır.
DUA: Rabbim, hastalarımıza acil şifalar, dertli kullarına devalar, borçlu kullarına kolaylıklar ihsan eylesin. Bu dünyadan ebedi âleme irtihal eden ölmüşlerimize de rahmet eylesin.
Mevla’m ölmüşlerimizin kabirlerini cennet bahçelerinden bir bahçe eylesin. Ölmüşlerimizi kabir azabından muhafaza eylesin.
Rabbim Cümlemizi kabirdeki sorgu melekleri olan Münker-Nekir’in sorularını rahatlıkla cevaplayabilen kullarından eylesin.
Kabir ziyaretlerimizi kabul eylesin. Okuduğumuz kur’an-ı kerimleri ölmüşlerimizin ruhlarına vasıl eylesin. Rabbim, son nefeste cümlemizi imanla-kur’anla ruhunu teslim edenlerden; huzuruna imanla gelenlerden eylesin. ÂMİN.
Efendim! Sizleri âlemlerin Rabbi Yüce Allah’ıma emanet ediyorum. En güzel günler sizlerin olsun. Günahsız günler temennilerimle. Sevgi ve saygılarımla… Hoşça kalınız…
İLÇE VAİZİ / OSMAN YILMAZ
********
*********
*********
**********
hocam sağolsun bir cok konuda bizleri aydınlatıyor yüreğine imanına kuvvet sayın hocam ... hani bir söz var ya inmemiştir hele kuran ne fal bakmak için ne mezarda yatana okunmak için (yazım hatası olabilir tam emin değilim ) sadece bayram öncesi hatırlamayalım vefat edenlerimizi sadece o zaman kur anı kerim okumayalım yani ....