CENABETLİK ( CÜNÜPLÜK HALİ )
Çok değerli kirkagac.net okuyucuları! Sizleri selamların en güzeli olan rabbimin selamıyla selamlıyorum efendim. Yüce Allah’ın rahmeti, bereketi ve mağfireti hepimizin üzerine olsun. Hayırlı günler, hayırlı cumalar efendim!
Bu haftaki Cuma sohbetimizde; ‘ Cünüplük hali ve gusül abdesti… ‘ konusu üzerinde duracağız.
Çok Önemli bir konu!
Efendim, üzülerek söylüyorum ki, özellikle ergenlik çağına yeni girmiş gençlerimizin büyük bir kısmı bu konuda yeterli bilgiye sahip değil. Bu konuyu ailelerine sormaktan utanıyorlar. Okullarda da maalesef tam manasıyla anlatılmıyor. Öyleyse gelin hep beraber bu konuya bir göz atalım!
Bilmemek ayıp değil…
Güzel bir söz var: ‘’ Bilmemek ayıp değil; öğrenmemek ayıp...’’ diye. Mutlak bilgi, yüce Allaha mahsustur. O’nun dışında hepimizin hataları, kusurları, eksiklikleri vardır. Önemli olan bu eksikliklerimizin farkına varıp, onları telafi etme noktasında gayret göstermektir.
CENABETLİK ( Cünüplük ) NEDİR?
-Gusül abdesti almayı gerektiren durumdur.
-Kişinin büyük abdestinin olmamasıdır.
-Boy abdesti ( Gusül) alması gerektiği halde almayan kişinin durumudur.
-Cinsel ilişkiye giren veya değişik sebeplerle inzal olan ( boşalan) kimsenin durumudur.
HANGİ DURUMLARDA CENABET ( CÜNÜP ) OLUNUR?
1) Cinsel ilişkiden sonra, ( Boşalma olsa da olmasa da gusül abdesti gerekir.
Hadis kitaplarında şöyle geçer: Erkeklik uzvunun sünnet edilen kısmının tamamı kadının fercine girerse, boşalma olmamış olsa bile gusül abdesti gerekir.)
2) Rüya sebebiyle boşalma sonucunda,
3) Kişinin kendini tatmin ederek boşalması sonucunda. Arapçada, istimna denir. Türkçedeki tam karşılığı mastürbasyon’dur.
4) Meni gelmesi durumunda gusül abdesti almak şart olur.
5) Gusül abdesti aldıktan sonra akıntı hala devam ediyorsa, yani meni boşalmaya devam ediyorsa, gusül abdesti yenilenmelidir.
6) Uykudan uyandığında elbisesinde meni gören kişinin, cünüp olduğunu hatırlamasa bile gusül abdesti alması gerekir.
7) Bayanların, Hayız ve Nifas gibi özel hallerinden sonra gusül abdesti almaları gerekir.
8) Yeni Müslüman olmuş kişinin de İslam’a girerken gusül abdesti alması gerekir.
CÜNÜP HALDEYKEN NELER YAPILAMAZ?
1) Cünüp bir kimse temizlenip gusül abdesti alıncaya kadar hiçbir namaz kılamaz.
2) Kur’an okuyamaz, Kur’ana el süremez. Ancak, besmele çekip dua edebilir.
3) Kâbeyi tavaf edemez.
4) Çok mecbur kalınmadığı müddetçe, cünüp halde camiye girmek de doğru görülmemiştir.
Cünüp halde yemek yenebilir mi?
Bazı İslam âlimleri, her ne kadar ‘cünüp haldeyken ağız çalkalanıp yemek yenebilir.’ deseler de en doğrusu, güzelce gusül abdesti aldıktan sonra yemektir.
Cünüp halde gezip dolaşmak…
Cünüp olan kişinin, eğer akıntı bitmiş ise, hiç vakit kaybetmeden yıkanıp gusül abdesti alması gerekir. Bir kimsenin, guslü ihmal etmesi veya cünüp olarak gezip dolaşması doğru değildir. Gusül abdesti en fazla iki namaz arası kadar bir vakit geciktirilebilir. Daha fazla geciktirmek haramdır.
Yani, yatsı namazından sonra cünüp olan bir kimsenin, en geç mutlaka sabah namazına kadar gusül abdestini almış olması gerekir.
GUSÜL NE DEMEKTİR?
Gusül; ‘’ Yıkamak’’ demektir.
Gusül abdesti, ‘ Cünüp olan kimsenin bütün bedenini, hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkaması’ demektir. Gusül abdestine, boy abdesti de denir.
Allah c.c kur’an-ı kerim’de: ‘’ Eğer cünüp iseniz iyice temizleniniz.’’ buyurmaktadır.
( Maide,6)
GUSÜL ABDESTİNİN FARZLARI…
Farz demek, ‘ olmazsa olmaz ‘ demektir. Farzlardan herhangi birisi eksik olduğunda o ibadet geçersizdir. Dolayısıyla gusül abdestinin de geçerli olabilmesi için mutlaka şu 3 farzın yerine getirilmiş olması gerekir.
Guslün Farzı 3 tür…
a) Ağız temizliği: Gusül abdesti alınırken ağız bol su ile çalkalanır. Üç kez ağza bol su alınıp gargara yapılır. Buna mazmaza da denir.
Ağzında takma dişleri olan kardeşlerimiz, suyun ağzın içine daha güzel temas etmesi için takma dişlerini gusül alırken çıkarmaları gerekir.
b) Burun temizliği:Burna su çekilir ve burun bol su ile temizlenir. Buna istinşak denir.
c) Bütün bedenin yıkanması:Gusül abdesti alırken suyun bütün bedene ulaşmasına özen gösterilir. Göbek deliğine, saç diplerine, kulak kıvrımlarına, yüzük – küpe gibi takıların altına mutlaka suyun ulaşması gerekir.
GUSLÜN SÜNNETLERİ…
1)Gusül abdestine ‘ Euzü besmele ‘ ile başlamak,
2)Gusül abdesti almak için niyet etmek: ‘’ Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya…’’ denir.
3) Gusülde evvelâ elleri, sonra avret yerlerini yıkamak. Bedende veya avret mahallinde meni veya benzeri bir pislik varsa, onları gidermek.
4) Gusül abdestinden önce namaz abdesti almak,
5) Abdest aldıktan sonra, evvelâ üç kere başa, sonra üç defa sağ omuza, sonra da üç defa sol omuza su dökünmek. Suyu her uzva ilk döküşte her yerini iyice ovalamalıdır.
GUSÜL ABDESTİNİN ALINIŞI…
Önce besmele çekilir, niyet edilir. Eller bileklere kadar yıkanır. Üzerinde bir pislik varsa, avret mahallinde de pislik olmasa dahi yıkanır.
Sağ avuca su alınıp ağza çekilir, boğaz ve dişlerin arası üç kere çalkalanır. Oruçlu ise, boğazdan su kaçmamasına dikkat edilir.
Sonra sağ elle burna üç defa su çekilir. Her defasında sol elle burun temizliği yapılır. Daha sonra Namaz Abdesti gibi abdest alınır.
Ayakların altında su toplanırsa ayakların yıkanması en sona bırakılır. Abdestten sonra, önce başa sonra sağ ve sol omuzlara üç kere su dökülür ve her seferinde vücut ovuşturulur.
Hiç bir kuru yer kalmayıncaya kadar bütün vücut yıkanır. Göbek çukuru, küpe delikleri, saç ve sakal dipleri ve kulak kıvrımlarının ıslanmasına dikkat gösteriler.
Guslün Adabı…
Gusülde dua okunmaz, üzerinde bir örtü yoksa kıbleye dönülmez ve gereksiz yere konuşulmaz. İşte farzlarına ve sünnetlerine riayet edilerek yapılan gusül budur.
Rabbim ibadetlerimizi kabul buyursun. Allaha emanet olun efendim. Sevgi ve saygılarımla.. Hoşça kalın…
İLÇE VAİZİ/ Osman YILMAZ
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2011, 01:00
bu tür konulara okuyucuların daha çok rağbet gösterdiği aşikar. mesela geçen haftaki homoseksüellik yazısı çok okunmuş. demekki okuyucular böyle konulara ağırlık verilmesinden hoşlanıyorlar