KIRKAĞAÇ HABER

İLK SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI “ERDOĞAN“

SİYASET

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk defa halk tarafından yapılan seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

İLK SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI "ERDOĞAN"

Cumhurbaşkanlığı seçim neticeleri netleşti. Resmi olmayan sonuçlara göre 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk defa halk tarafından yapılan seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Erdoğan oyların %51.85'ini alarak Cumhurbaşkanı olurken, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.45, Selahattin Demirtaş ise %9.71'ini ancak alabildi.

Rize orijinli bir ailenin çocuğu olarak 26 Şubat 1954'te İstanbul'da doğan Recep Tayyip Erdoğan, 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma alan Erdoğan, üniversite öğrenimini de 1981 yılında mezun olduğu Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde tamamladı.

Lise ve üniversite senelerinde Ulusal Türk Talebe Birliği talebe kollarında faal görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976'da 22 yaşındayken MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi.

Erdoğan, 1980 seneye kadar partideki görevlerini sürdürürken, politik partilerin askeri darbeyle kapatıldığı 12 Eylül 1980 döneminde, özel sektörde bir müddet müşavirlik ve üst seviye yöneticilik yaptı.

Refah Partisi'nin 1983 yılında kurulmasıyla politikaya geri dönen Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK azasi oldu.

Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te vatandaşlara hitap ederken okuduğu Ziya Gökalp'e ait bir şiir nedeniyle yargılandı ve mapus cezasına mahkum edildi. Aldığı ceza nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı misyonuna de son verilen Erdoğan, Pınarhisar'da 4 ay cezaevinde kaldı.

AK Parti Dönemi

Pınarhisar Cezaevinden 24 Temmuz 1999'da tahliye olan Erdoğan, politik çalışmalarına devam ederek, 14 Ağustos 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurarken Kurucular Heyeti tarafından da AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi.

Genel seçimler

Erdoğan, partisinin girdiği ve 34,6 oyla birinci olmayı başardığı ilk genel seçim olan 3 Kasım 2002 seçimlerinde, hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle aday olamadı.

Milletvekilliği adaylığının önündeki engelin legal tertip etmeyle kaldırılması sonrasında Erdoğan, 9 Mart 2003'te Siirt'te yenilenen seçimlere katılarak 22. Dönem Siirt Milletvekili oldu ve TBMM'ye girdi.

Erdoğan, 15 Mart 2003 yılında kurduğu 59. Hükümetle Başbakanlık görevini Abdullah Gül'den devraldı.

Yerel seçim

AK Parti, Erdoğan liderliğinde girdiği, 28 Mart 2004 mahalli seçiminde yüzde 40,2, 29 Mart 2009 mahalli seçiminde yüzde 38,6 ve son olarak da 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen mahalli seçimlerden 45,5 oy aldı.

Referandumlar

Erdoğan ve AK Parti, 2001 yılından itibaren 3 genel ve 3 mahalli seçimi birinci sırada tamamlarken bu dönem içerisinde iki referandum da gerçekleştirildi. Erdoğan'ın öncülük ettiği, 21 Ekim 2007'de gerçekleştirilen referandumda yüzde 69 ve 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan diğer referandumda da yüzde 58 oranıyla başarı sağlandı.

YÜZLERCE GÖRÜŞME VE ZİYARET

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 30 büyükşehirde düzenlenen mitinglerde vatandaşlarla buluştu, yüzlerce görüşme ve ziyarette bulundu.

AK Parti'nin, parti içinde ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan istişareler sonucunda Cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği ve 1 Temmuz'da, Ankara Ticaret Odası'nda düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla adaylığı resmi olarak açıklanan Erdoğan, seçim kampanyası kapsamında ilk mitingini ulusal iradeye atıfta bulunarak, 5 Temmuz'da Samsun'da gerçekleştirdi.

Erdoğan, Samsun mitinginde, "Bundan 95 yıl önce, 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Samsun'a ulaştı. Samsun'da İstiklal Savaşı'nın ilk adımını attı. 95 yıl sonra işte o adım kadar önemli bir adımı, yeni Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı seçimini bizler de Samsun'dan başlatıyoruz" ifadeleriyle ulusal iradeye vurgu yaptı.

Samsun'un ardından, İstiklal mücadelesinin ikinci adımı olan Erzurum'da düzenlediği mitingle seçim kampanyasına devam eden Erdoğan, sırasıyla Denizli, Tokat ve Erbaa, Yozgat, Antalya, Şanlıurfa, Sakarya, Tekirdağ, Bursa, Ordu, Hatay ve İskenderun, Adana, Mersin, Diyarbakır, Van ve Mardin'de vatandaşlarla miting sahaları ve iftar sofralarında buluştu.

Erdoğan, mitinglerde, tarihte ilk defa reisicumhurun halk reyleriyle seçilecek olması nedeniyle bu seçimlerin çok büyük önem az ettiğine işaret ederek, yeni Türkiye" için son kapının da halka açılacağına vurgu yaptı. Kampanya sloganı olarak, "Milli İrade, Ulusal Güç, Hedef 2023" ifadesini belirleyen Erdoğan, mitingde, ulusal iradeye vurgu yaparak, iktidarda bulundukları 12 senede vesayetlerle mücadele ettiklerini, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda da bu mücadelenin devam edeceğini, bilhassa de paralel yapıya yönelik mücadelenin kesintisiz sürdürüleceğinin altını çizdi.

-Cumhurbaşkanlığı Seçim Vizyon Belgesi'ni, İstanbul'da açıkladı

Erdoğan, 4 bin kişinin üzerinde davetlinin katılımıyla, 11 Temmuz'da İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda da Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi'ni açıkladı.

Kamuoyunda tanınmış çok sayıda sanatçının da katıldığı toplantı, basında geniş yankı uyandırırken, Erdoğan, sanatçılara yönelik bir takım kesimlerce yöneltilen eleştirilere karşı da mitinglerde cevap verdi.

Kampanya kapsamında, şehit aileleri ve gaziler, alevi derneklerinin temsilcileri, sanatçılar, iş adamları, sporcular ve büyükelçilerle de iftar programlarında bir araya geldi.

-Kampanya sürecinde renkli sahneler de yaşandı

Başakşehir Fatih Terim Stadı'nın açılışını da Ulusal Takımlar Teknik Drikektörü Fatih Terim ile gerçekleştiren Erdoğan, açılış töreninin ardından ünlü futbolcular ve kamuoyunun yakından tanıdığı bir takım isimlerin yer aldığı futbol karşılaşmasının 15 dakikalık ilk yarısında top koşturdu. Erdoğan, bu maçta attığı 3 golle, takımının galibiyetinde önemli bir rol oynadı.

Ramazan Bayramı'nı İstanbul'da geçiren Erdoğan, bayram talilinde kampanya için kendisinin de rol aldığı bir reklam filminin çekiminde yer aldı. Tarihte kurulmuş 16 Türk devletini temsil eden yıldızların, Anadolu'nun farklı yörelerinden Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne taşındığı ve halkla beraber Erdoğan'ın köşke girişini yansıtan reklam filmi, büyük ilgi gördü.

Bayram ertesi, seçim çalışmalarını hızlandıran Erdoğan, 10 Ağustos'a kadar bir günde iki miting yaparak 15 ilde daha halkla buluştu.

Van, Mardin, Manisa, Kahramanmaraş, Balıkesir, İzmir, Kocaeli, İstanbul, Aydın, Muğla, Malatya, Gaziantep, Kayseri, Ankara ve Konya'da mitingler gerçekleştiren Erdoğan, gittiği illerde bir takım ziyaretlerde bulundu. Seçim kampanyasının finalini Konya'da yapan Erdoğan, bu ilde ayrıca Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti.

-Kanaat önderleriyle buluştu

Erdoğan, seçim kampanyası sürecinde bir takım kanaat önderleriyle de istişarelerde bulundu.

Erdoğan, Şanlıurfa mitingini yaptığı gün, Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Badıllı Hoca olarak bilinen Abdulkadir Badıllı ve bölgenin kanaat önderlerinden Tillolu Şeyh Muzaffer Aydın ile bir araya geldi.

Erdoğan, seçim kampanyasının bitiminde de İstanbul'a geçerek, bu ilde yaşayan tanınmış din alimlerinden Mahmut Ustaosmanerkek çocuğu'nu evinde ziyaret edip, dua istedi.

Erdoğan, ayrıca 6 televizyon kanalında canlı yayına katılarak seçmenlerin merak ettiği sorulara yanıt verdi.

HABER DÜZENLEME: HAKAN DEMİR(İHA)






Yorumlar (1)

derin halk 10 Yıl Önce

çatıcılar sağdan yürüyüş kararı sayılacak, SAY; 1,2,3,4,5,6..........15 parti olduk bölücülerin oylarınıda katsak yine Ak Partinin gölgesine erişemedik....

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.