KIRKAĞAÇ HABER

ÖZARI “ACI GERÇEK..YÜZLERCE YILLIK EFSANE ÖLÜM DÖŞEĞİNDE”

GÜNCEL

Özarı, son yıllarda Kırkağaç çiftçisinin eskiye nazaran kavun ekimine ilgi göstermemesi üzerine bir açıklama yaptı.

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, son yıllarda Kırkağaç çiftçisinin eskiye nazaran kavun ekimine ilgi göstermemesi üzerine bir açıklama yaptı.

Özarı “Kırkağaç kavunu her geçen yıl azalıyor.
Adı bizim, namı bizim, markası bizim, kendisi bizim ama kaymağını başkaları yiyor. 
Acaba sebeplerden birisi bizim hâlâ ata tohumu ile üretim yapıyor olmamız olabilir mi? Çünkü zaman geçiyor, çağ değişiyor, yeni üretim teknikleri çıkıyor, yeni tohumlar, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı tohum çeşitleri gelişiyor. 

Fakat Kırkağaç olarak bizler hâlâ, hastalık ve zararlılara karşı dayanıksız, dekar verimliliği ve ekonomik kazancı düşük, renk ve gösteriş bakımından tüketiciler tarafından tercih edilmeyen tohumlar ile kavun üretimine devam ettiğimiz için mi para kazanamıyoruz ve başka çeşitlere yöneliyoruz.

Şahsi kanaatim odur ki, artık bizim de Kırkağaç olarak istemeyerek te olsa hastalık ve zararlıları karşı dayanıksız olan tohumlardan vazgeçip, ekonomik boy ve renklere sahip, hastalıklara karşı dayanıklı, raf ömrü daha uzun, dekar verimi ve kazancı daha yüksek, hibrit tohumlar ile kavun yetiştirmemizin zamanı geldi geçiyor bile.
Bu söylem kulağa hoş gelmese de artık günümüzde sofralarımızda tükettiğimiz meyve ve sebzelerin neredeyse tamamı hibrit tohumlar ile üretiliyor.

Bu belki de gelişen çağın ve artan gıda ihtiyacının bize bir dayatması diyebiliriz. Çünkü hızla gelişen dünya insan nüfusunun gıdaya olan ihtiyacı da aynı hızla artmaktadır. 
O yüzden il tarım müdürlüğü ve biz Ziraat odaları başta olmak üzere, yerel yönetimlerimiz ve diğer ilgili kurumlarımız ile çiftçilerimizi yeni gelişen tohumlar konusunda destekleyerek bu geçiş ve dönüşüm sürecini hızlandırabiliriz” dedi.

HABER-FOTOĞRAF: HAKAN DEMİR(İHA)


Yorumlar (2)

Dertli Kul 1 Yıl Önce

Lafü gaf! Maddi zorluk? Kısır olmasa dahi, ikinci ekiliş de melez özelliğini kaybettiği için aynı verimi sağlamama durumu? Üretici kazancının ne kadarını HER YIL hibrit tohum üreticisine verecek? Yerli tohum ve hibrit tohum içerisindeki gluten aynı mı? Hangisi acı gerçek acaba? Saklayın bütün gerçekleri! Saklayın! Saklayın! Hibrit tohuma yıllardır bu aşkınız nedir bilemiyorum! Ata tohumlarını atalım, hibrit ile devam edelim derdiniz nedir! Hibrit tohum ekilişi yapılıyor mu ovamızda? Yıllık verilerini paylaşabilir misiniz? Üreticinin, hibrit tohuma ödediği ücret ile birlikte kâr zarar durumu verisi var mı? Size bunu yönlendiren kim? Yanlış olduğunu adınız kadar iyi biliyorsunuz! Şimdi soruyorum, Kırkağaç ova arasizinde kavun ekilebileceği halde, hiç bir şey ekilmeyip ne kadar boş tarla var, bunun verisi elinizde var mı? Bana şu kadar dönüm arazi bomboş diyebilecek misiniz? Öğrenip der misiniz? Gıdaya olan ihtiyaç artıyor da, tarlalar niden boş? Vatandaş bunu nereden öğrenebilir? Boş kalan arazilere veya uzun süre boş kalan arazilere, herhangi bir yaptırım var mı? Var ise yaptırım yapılıyor mu? Büyük ihtimalle de onaylanmaz zati bu sorular...

Vatandaş 1 Yıl Önce

Şu hibrit tohum konusunda nasıl böyle bir yönlendirme yapabilirsiniz anlamıyorum. Biz size o kadar güvenirken tüylerimizi diken diken eden ve duymak dahi istemediğimiz hibrit tohumu nasıl önerirsiniz hiç ama hiç yakışmadı doğrusu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.