Pamukkale Üniversitesi’nin düzenlediği IX. Yemeklik Mantar Kongresi Denizli’de yapıldı. 18-20 Ekim tarihleri arasında Denizli’de düzenlenen IX. Yemeklik Mantar Kongresine Kırkağaç İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ceyda Atatuna ve Süheyla Kırkağaç Bayram’da ilçemizi temsilen katıldı.
Kongreye Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, PAÜ Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kudret Gezer, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli iştirak etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, kongrede bir konuşma yaparken çok önemli bilgiler verdi.
Şentürk, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 9. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yıllık mantar üretiminin 33 bin ton civarında olduğunu belirtti.
İhracatın yıldan yıla değişiklik gösterdiğini ifade eden Şentürk "Mantar ihracatı yıldan yıla 174 ton ile 1340 ton arası, reel olarak da 4,3 milyon ile 11,3 milyon dolar arasında değişiyor. Türkiye'nin mantar üretiminde dünyada en büyük rakibi Çin'dir” diye konuştu.
PAÜ Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kudret Gezer ise Türkiye'de kültür mantarı yetiştiriciliğinin 35 yıldan beri yapılmakta olduğuna dikkati çekerek, son yıllarda mantar üretim miktarının ve çeşitlerinin artmasıyla birlikte tarımsal ürünler içerisinde önemli bir yer tutacağını ifade etti.
Bu önemli kongrede ilçemizi temsil eden Kırkağaç İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ceyda Atatuna ve Süheyla Kırkağaç Bayram ise konuyla ilgili Kirkagac.NET’e yaptıkları açıklama da, Mantar Kongresine çeşitli illerimizdeki üniversitelerden araştırmacıların katıldığı, ülkemizde yetiştirilen Yemeklik Mantarlar hakkında katılımcılara bilgi verdiklerini belirttiler.
Bu önemli kongrede; Ülkemizde yıllık mantar üretim ve tüketim miktarları, Kültür Mantarı üretiminde kullanılan Spawn ( tohumluk misel ) materyali olarak farklı tahılların kullanım imkanlarının araştırılması, Ülkemizde mantar sinekleri ile mücadelede bazı bitki uçucu yağları ve ana-bileşenlerinin etkisinin olduğu, Mantarların prostat kanseri üzerindeki etkileri,
Mantarların proteince zengin bir besin kaynağı ve diyetik açıdan pek çok vitamin ve bio-etken madde içerdiği vb. konular anlatıldı.
İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde görevli Ziraat Mühendisi Ceyda Atatuna ve Süheyla Kırkağaç Bayram’ın ilçemizi temsilen katıldıkları Denizli’de düzenlenen Yemeklik Mantar Kongresi’nin 3.gününde ise Pamukkale Üniversitesi tarafından katılımcılara turistik gezi düzenlendi.
HABER: HAKAN DEMİR(HABERTÜRK)
TÜM FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
manisa tarım 12 Yıl Önce
arkadaşlarımızı kutluyorum.haberide çok begendim en ince ayrıntısına kadar yazılmıs basarılarınızın devamını diliyorum.tesekkürler
ersen 12 Yıl Önce
mantar hastası biri olar ak canım mantar çekti :) ersen-soma
tarık 12 Yıl Önce
mantarla ilgili her türlü bilgiyi aldık sayenizde..tesekkürler
yalçın 12 Yıl Önce
mantarcılık kırkağaçta baya yaygınlaştı ilçe tarımı gönülden kutluyorum