KIRKAĞAÇ HABER

İLÇE TARIM ZİRAİ İLAÇ BAYİLERİNİ BİLGİLENDİRDİ

GÜNCEL

Ziraat Mühendisi ve zirai ilaç bayileri ile toplantı yapıldı.

İLÇE TARIM ZİRAİ İLAÇ BAYİLERİNİ BİLGİLENDİRDİ

İlçemizde ve Kırkağaç İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde reçete yazma yetkisine sahip Ziraat Mühendisi ve zirai ilaç bayileri ile toplantı yapıldı.

Toplantıya Kırkağaç Ziraat Odası, Kırkağaç Tarım Kredi Kooperatifi temsilcileri ve ilaç bayileri katıldı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binasında yapılan toplantıda yaklaşan 2016 yılı üretim sezonu için alınması gerekli önlemler ve yapılacak hizmetler masaya yatırıldı.

Özellikle son günlere ihracatımızı da sekteye uğratan ve ülke ekonomisi ile insan sağlığına büyük zarar veren zirai ilaç kalıntısına dikkat çekildi. Bu konuda üreticilerimizi bilgilendirici broşür ve afiş hazırlanmasına karar verildi. Ayrıca sahada ve mahallelerimizde görsel eğitimler yapılması planlandı. İlçe Tarım Müdürlüğü, sahada ilaç kalıntısı denetimi yapılarak üreticilerimizin ürünlerinden hasat zamanında numune alınacağının ilan edilmesi ve duyuruların gerekliliği anlatıldı.

Konuyla ilgili Kirkagac.NET’e konuşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Melikşah Taşkın “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bitki sağlığı uygulama programı gereğince Kırkağaç İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca iki yıldır Zeytin ve Kiraz bahçelerinden pestisit (ilaç) kalıntısı için yaklaşık 60 adet numune alınmış ve analiz sonuçları temiz çıkmıştır. 2016 yılı üretim sezonunda daha geniş bir ürün yelpazesinden numune alınıp, kalıntı kontrolü için analize gönderilecektir.

Amacımız sadece ihracata yönelik üretilen ürünlerin değil, kendi yurttaşlarımızın tükettiği ürünlerin de sağlıklı olmasını sağlamaktır. Bu konuda üreticilerimize de büyük sorumluluk düşmektedir. Üreticilerimizin ürünlerine ilaç uygulamadan önce mutlaka konu uzmanlarından bilgi almaları, hangi ürüne hangi ilacı uygulamaları ve bunları üretici kayıt defterine yazdırmaları gerekmektedir. Üreticiler ilaçlamalarında son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken sürelere dikkat etmelidirler. Çünkü hasat zamanlarında ürünlerden alınan numunelerde pestisit (ilaç) kalıntısı çıktığında ürün sahiplerine 10 ile 20 bin aralığında idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca kendi üretim alanlarında ilaç atmak için gerekli uygulama belgesi olmayanların da belge almak için Kırkağaç İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekmektedir. Başvuruda bulunan yaklaşık 150 kişiye Kırkağaç İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca mahallelerde eğitim verilmiştir.

Zirai açıdan İlçemizde büyük kayıplara neden olan çekirge ile ilgili çalışmalar başlamış olup, konunun hassasiyeti mahalle muhtarlarına duyurulmuştur. Daha önceki yıllarda yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanda çekirge ile ilaçlama mücadelesi yapılmıştır. 2016 yılında da mücadele devam edecektir. Böylece çekirge istilasına karşı çiftçimizi korumaya devam edeceğiz.   

Sürekli değişen iklim şartlarından dolayı sıkıntılı geçen ve gün geçtikçe zorlaşan zirai üretimde hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin yanında olmak için her türlü hazırlığı yapmış olan Kırkağaç İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri göreve hazır vaziyettedir. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun” dedi.

HABER-FOTOĞRAF: HAKAN DEMİR(İHA)






 



Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.