UMRE'DE YAŞADIKLARIM..
Sevgili kirkagac.net okuyucuları! Sizleri selamların en güzeli olan rabbimin selamıyla selamlıyorum. Allah’ın rahmeti, bereketi ve mağfireti üzerinize olsun. Hayırlı Cumalar efendim. Yaklaşık bir aylık aradan sonra yine beraberiz.
Sevgili dostlar, bu haftaki Cuma sohbetimizde ‘ Umre Hatıralarımız’ dan ve Umrenin hikmet ve inceliklerinden bahsedeceğiz.
Çok Güzel Gelişmeler Var…
Öncelikle şunu memnuniyetle belirtmeliyim ki, bu sene Türklerin kutsal topraklarda ezici bir çoğunluğu var. Öyle ki, Kâbe’de gördüğünüz 10 kişiden en az 4 tanesi Türk. Bu, sevindirici bir gelişme…
Öte yandan, hacılarımız ve umrecilerimiz artık bilinçli. Çünkü oraya gitmeden önce Türkiye’de seminerden geçiyorlar. Umre ve hac hakkında bilgilendiriliyorlar. Haccın ve umrenin hikmet ve inceliklerini öğreniyorlar.
Daha da önemlisi, vakitlerini çok güzel değerlendiriyorlar. Bakıyorum, umrecilerimizin bir kısmı tavafta, bir kısmı namaz kılıyor, kur’an okuyor, sa’y yapıyor, Kabeyi seyrediyor, dua ediyor. Herkes ahiret yolculuğu için azık topluyor, bu beni çok etkiledi.
Gençlerimizin sayısı artıyor…
Genelde ülkemizden hacca ve umreye giden kimselerin yaşlı olduğundan şikâyet edilir. Evet, gerçekten de öyledir. Ama son yıllarda özellikle genç kızlarımızın sayısının hissedilir derecede arttığını söyleyebiliriz.
Balayına gelenler bile var…
Genç umrecilerimiz arasında yeni evli çiftlere rastlamak mümkün. 3- 5 gün önce evlenip balayına gelmişler. Hem umre yapıyorlar hem de evliliğin ilk günlerini kutsal topraklarda geçiriyorlar.
Umre Nedir?
Kelime olarak Umre; ‘’ Ziyaret etmek…’’ anlamına gelir.
Dini bir ıstılah olarak ise Umre; ‘’ Hac günleri dışındaki günlerde, ihrama girip Kabe’nin etrafında tavaf ettikten sonra Safa ile Merve arasında Sa’y yapmak..’’ demektir.
Niçin Umreye gideriz?
Bizler hacca ve umreye sadece ibadet maksadıyla gideriz. Turistik veya ticari bir maksadımız yoktur. Kimse oralara macera aramaya, ya da birilerini zengin etmeye gitmez. En büyük arzumuz, Rabbimizin memnuniyetini kazanmak ve günahlarımızı bağışlatmaktır.
Umre, günahlara kefarettir…
Peygamber efendimiz, kabul olmuş umrenin günahlara kefaret olduğunu hadis-i şeriflerinde bize müjdelemiştir.
Umre Nasıl Yapılır?
Umre yapmak isteyen kişi önce ihrama girer. Erkekler için ihram, havlu şeklindeki iki dikişsiz elbiseden oluşur. Tıpkı beyaz bir kefen gibidir. Bayanlarda böyle değildir. Onlar, normal günlük elbiselerini giyerler.
İhram Yasakları…
İhramlıyken kalp kırmak, dövüşmek, tartışmak, insanları rencide etmek, eliyle ve diliyle insanlara zarar vermek, kan akıtmak, hayvan öldürmek, yeşili koparmak, cinsel ilişkiye girmek vs. yasaktır.
Mikat:
İhrama belli bölgelerde girilir. Biz buna ‘’Mikat’’ diyoruz. Ülkemizden, önce Mekke’ye gidecek olan hacı ve umrecilerimiz havaalanında ihram elbiselerini giyerler, 2 rekât ihram namazı kılarlar. Daha sonra Umre için niyet edilip telbiye getirirler.
Umreye Niyet: ‘’ Niyet ettim Allah’ım senin rızan için umre yapmaya. Rabbim, Umre ibadetini bana kolay kıl. Ve O’nu benden kabul eyle…’’ diye niyet edilir.
Telbiye getirilir: ‘’ Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk, Lebbeyke, La şerike leke Lebbeyk… İnne’l hamde ve’n ni’mete leke ve’l mülk, La şerike leke…’’
Telbiyenin Anlamı: ‘’ Buyur Allahım buyur… Emrine amadeyim. Senin hiçbir ortağın yoktur. Nimet senindir, mülk senindir. Hamd yalnızca sana aittir. Senin dengin ve ortağın yoktur.’’
Telbiye, kulun rabbine tekmil vermesidir. ‘’ Buyur Allah’ım! Emret. Emrine amadeyim. Emrin başım - gözüm üstüne, sana karşı boynum kıldan ince…’’ demektir.
Tavaf: Kabeye gelindiğinde önce tavaf için niyet edilir. Sonra Hacerü’l esved taşı hizasından başlayarak 7 kez dönülür. Kabenin etrafında her bir dönüşe ‘’Şaft’’ diyoruz. 7 şaft bir tavaf ediyor.
Tabi ki, tavaf ederken boş boş dönülmez. Dua edilir, kur’an okunur. Peygamberimize salât-u selam getirilir. Allah’ın güzel isimleri zikredilir. Allah’tan bağışlanma ve iki cihan saadeti temenni edilir.
Dili, ırkı, rengi, ülkesi ve mezhebi değişik yüz binlerce kişinin aynı anda aynı mekânda aynı Allaha yönelerek tavaf etmesi, İslam’ın ne kadar birleştirici ve bütünleştirici bir din olduğunu bizlere gösteriyor.
Diller farklı… Kimisi Türkçe, kimisi Arapça, kimisi Farsça, kimisi Hindu’ca dua ediyor. Ama aynı Allaha iman ediyorlar. Aynı yöne yönelerek namaz kılıyorlar.
Tavaf namazı: Tavaf bittikten sonra makam-ı İbrahim’ de 2 rekât Tavaf namazı kılınır. Dualar edilir: Şahsi ve umumi dualar… Sevdiklerimiz için, vatan için, memleket için, devletimizin bekası için dualar ederiz…
Zemzem içilir: Tavaf bittikten sonra buz gibi zemzem içilir. Özellikle sıcak havalarda ayrı bir tadı vardır buz gibi zemzem içmenin…
Rivayete göre Hz. İbrahim, ailesini bugünkü zemzem kuyusunun olduğu yere yerleştirdi. Burası susuz, ekin bitmez, ziraat yapılmaz kurak bir araziydi. Henüz beşikte bir bebek olan Hz. İsmail, susuzluktan ağlamaya başlayınca Hacer validemiz çaresizlikten ne yapacağını şaşırmış, belki birisini görürüm de yardım isterim düşüncesiyle Safa tepesi ile Merve tepesi arasında gidip gelmiş.
7. dönüşünde Cebrail (a.s)ı görmüş ve oradan kuvvetli bir su fışkırmıştır. Hacer validemiz suyu görünce çok şaşırır ve: ‘’Zem zem’’ yani ( dur- dur) der. Ve bu suyun adı ‘’Zem zem ‘’ olarak kalır. O günden beri bu zemzem suyu hala akmaktadır.
Sa’y Yapılır: Sa’y yapmak, ‘’ Niyet ederek, Safa ile Merve arasında 7 kez gidip gelmek demektir.’’ Sa’y safa tepesinde başlar Merve tepesinde biter. 4 gidiş, 3 geliş vardır.
Sa’yin hikmeti:Sa’yin aslı, Hacer validemiz henüz kendisini emmekte olan oğlu Hz. ismail için su ararken bu iki tepe arasında koşması hatırasına dayanmaktadır.
Kur’an-ı Kerimde, Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz ki “Safa” ile “Merve” Allah’ın nişanelerindendir. Kim Ka’be’yi hacceder veya umre yaparsa, bu ikisini de tavaf etmesinde bir beis yoktur. Kim gönülden bir iyilik yaparsa, karşılığını görür. Doğrusu Allah şükrün karşılığını verendir ve bilendir.” (Bakara, 158)
Tıraş olup ihramdan çıkılır: Umre ibadeti için en son aşama, tıraş olup ihramdan çıkma aşamasıdır. Kadınlar saçlarının uçlarından biraz keserler. Erkeklerin mümkünse saçlarını kısaltmaları, hatta kazıtmaları daha güzel ve daha faziletlidir.
Tıraş olduktan sonra umre tamamlanır, ihram yasakları ortadan kalkar. Ancak, yukarıda saydığımız kalp kırmak, kavga- dövüş etmek, insanlara zulmetmek hariç… Bu kötü hasletler Müslüman kimseye sadece ihramlıyken değil, ömür boyu haramdır, yasaktır.
Ziyaret yerleri: Umreye gidenler Umre ibadetini yerine getirdikten sonra Mekke ve Medine’de bazı önemli ziyaret yerlerini ziyaret ederler. Buralarda kafile olarak kur’an-ı kerim okunur, dualar edilir.
Mekke’de: Duaların müstecap olduğu Arafat meydanı, Mina, Müzdelife, Peygamberimize ilk vahyin geldiği Hira Dağı - Nur mağarası, Sevr Dağı, Cennetü’l Mualla.
Medine’de: Uhud savaşının yapıldığıyer. Uhud şehitliği, Kuba Mescidi, Hendek savaşının yapıldığı yer, Kıble ayetinin nazil olduğu iki kıbleli mescid. (kıbleteyn mescidi)
İçinde 10 bin sahabe efendimizin medfun bulunduğu Baki kabristanlığı Medine’deki ziyaret yerleri arasındadır. Rabbim kutsal topraklara gitme arzusuyla yanıp tutuşan kardeşlerimize en kısa zamanda oralara gidip gelmeyi nasip eylesin. Allaha emanet olun efendim. Saygılar…
Osman YILMAZ/ İlçe Vaizi
Osman YILMAZ/ İlçe Vaizi
***********
************
************
ersen 14 Yıl Önce
hoşgeldiniz hocam.inşallah bizede Allah nasip eder ersen-soma
metin 14 Yıl Önce
Allah kabul eylesin hocam
lucas 14 Yıl Önce
güzel bir yazı olmus tebrik ederim hocam.yazılarınızın devamını diliyoruz
melike 14 Yıl Önce
çok güzel faydalı bir yazı olmus elinize saglık
salih 14 Yıl Önce
güzel gelişmelerin olması sevindirici allah kabul etsin hocam