Sevgili kirkagac.net okuyucuları! Sizleri selamların en güzeliyle selamlıyorum. Allah’ın rahmeti, bereketi ve mağfireti hepimizin üzerine olsun. Hayırlı günler efendim. Yüce Allah’tan size ve sevdiklerinize dünya ve ahiret saadeti vermesini temenni ederim.
Sevgili dostlar!
Bu hafta "Çocuklarımıza Karşı Sorumluluklarımızdan" bahsedeceğiz...
Aile içinde ister büyük olsun ister küçük olsun her bireyin sorumlu olduğu bir vazife vardır. Ancak en büyük vazife anne babaya düşmektedir. Çocukların tahsili, onlara dinlerini güzelce öğretmek, meslek sahibi yapmak, güzel ad takmak, sünnet etmek, evlenme çağına geldiğinde salih/saliha biriyle evlendirmek ve evlilik hakkında bilgilendirmek gibi mesuliyetler anne babanın çocuklarına karşı görevleri arasındadır.
1) Önce Dua Edilmelidir: Anne ve baba adayları öncelikle, daha çocuk dünyaya gelmeden, Yüce Allah’tan hayırlı evlat istemelidir. Doğacak çocuğumuzun vatana, millete, dinine, mukaddesatına faydalı bir birey olması için Allaha bol bol dua edilmelidir.
Kur’an-ı kerimde bu konuda dua örnekleri mevcuttur.
Türkçe Okunuşu: "Rabbi heb lî min ledünke zürriyyeten tayyibeten inneke semiud duâ..’
Türkçe Anlamı: Yâ Rabbi! Bana kendi katından çok temiz bir nesil (çocuk) bahşet. Muhakkak ki sen duayı hakkıyla işitensin. ( Al-i İmran süresi,38)
Hz. İbrahim a.s: ‘’ Rabbim! Bana katından iyilerden bir evlat ihsan eyle..’’ diye dua ediyor. Allah da onun duasını kabul buyurup İsmail a.s’ı veriyor.
2) Helal Lokma! : Ciğerparelerimiz olan çocuklarımızın bizim üzeremizdeki haklarından birisi, ana rahminden itibaren onları helal rızıkla beslememizdir. Çocuk eğitimi ana karnında başlar. Evlatlarımızın vatana – millete faydalı bireyler olmaları için helal lokmayla beslenmeleri öncelikli şartlar arasındadır. Haramın üzerine hayır bina edilmez. Haram lokmalarla büyüyen bir çocuğun hayırlı bir birey olma ihtimali yoktur.
3) Kız- Erkek ayrımı yapmamak: Kızı da, erkeği de veren Allah’tır. Her ikisinin de güzelliği farklıdır. İslam, her iki cinsiyete de çok büyük değer vermiştir. Erkek, evin reisi, direğidir. Kadın ise annedir. Cennet, ayaklarının altına serilmiştir. Dolayısıyla önemli olan çocuğun cinsiyeti değil, hayırlı bir evlat olmasıdır. Hayırlı bir kız, hayırsız erkek çocuğundan evladır.
Bazı kocalar, hanımı erkek doğurmuyor diye onu dışlar, dövüp – söverler. Boşama sebebi olur çoğu zaman hanımın erkek doğuramaması… Erkek çocuk doğuramamak kadının başarısızlığı olarak görülür. Olgun Müslüman, kız erkek ayrımı yapmadan çocuklarını kabullenir. Onların Yüce Allah katından birer hediye olduğunu bilir.
4) Güzel bir isim verilmek: Çocuğumuz dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet okuyup ona güzel bir isim vermemiz gerekir. İnsanlar tarafından yadırganmayacak, alay konusu olmayacak, dinin ve örfün benimsediği anlamlı bir isim olmalıdır çocuğumuzun ismi…
Peygamber efendimiz ( s.a.v ) : ‘’ Sizler kıyamet gününde isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.’’ Buyurmuşlardır.
Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, Ahmet, Mahmut, Mustafa, Yusuf, Yunus, Musa, İsa, Âdem, Harun, İbrahim, İsmail, Yakup gibi Peygamberlerin isimleri ile Ali, Osman, Ömer, Bekir, Hasan, Hüseyin, Bilal gibi İslam büyüklerinin isimleri tavsiye ettiğimiz isimler arasındadır.
Kız isimi olarak da, Ayşe, Fatma, Zeynep, Hatice, Cemile, Zehra, Hafsa, Rabia, Saliha, Sevde, Esma, Büşra, Selma, Şeyma gibi isimler tercihimizdir.
5) Akika kurbanı kesmek: “Akîka” : Yeni doğan çocuğun başındaki saça denir. Bundan dolayı yeni doğan kız ve erkek çocukları için Allah’a şükür amacıyla kesilen kurbana da “akîka” denmiştir.
Başka bir ifadeyle akika, yeni doğan çocuğun, saçlarının kesilmesi ile eş zamanda kesilen hayvandır. Sağlık ve sıhhat içinde çocuk gibi bir meyve lütfetmesinden dolayı Allah’a şükrü ifâde eder. Peygamberimizin sünneti ve biz ümmetine tavsiyesidir.
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden itibaren ergenlik çağına gelinceye kadar kesilebilir. En güzeli yedinci gününde kesilmesidir. Peygamber efendimiz, s.a.v sevgili torunları Hasan ve Hüseyin doğunca birer koçu akika olarak kesmiştir.
6) Erkek çocuğu sünnet ettirmek: Sünnet olma geleneği Hz. İbrahim a.s dan itibaren süregelmektedir. Peygamber efendimiz, Hz. İbrahim a.s dan kalma bu sünneti devam ettirmemizi tavsiye etmiştir.
Ancak, günümüzde özellikle son yıllarda sünnetlerde ve düğünlerde içki ve çalgı adetleri peygamber efendimizin sünnetine aykırıdır. Müslümanların merasimleri kuran ve tekbir sedalarıyla olmalıdır.
7) Çocuklar arasında adil olmak: Ebeveynler, çocukları arasında adil olma hususunda çok titiz davranmalıdırlar. Çocuklar arasında sevgi, şefkat, merhamet, ilgi – alaka konusunda ayrım yapılmamalıdır. Ailesi tarafından dışlanan, itilip kakılan çocuklar daha kolay suça bulaşmaktadırlar.
8) Din Eğitimi Vermek: Temel dini bilgileri öğretmemiz çocuklarımıza karşı başlıca görevlerimizdendir. En azından abdest alıp namaz kılacak kadar dini bilgileri olmalıdır çocuklarımızın. Allah inancı, peygamber sevgisi, ibadet şuuru, hesap bilinci, kul hakkı gibi konular işlenmelidir evlatlarımıza.
9) Nasihatte Bulunmak: İyiliği telkin etmek, kötülükten sakındırmak, gerektiğinde çocuklarımızı karşımıza alarak nasihatte bulunmak öncelikli görevlerimiz arasındadır.
Kur’an-ı kerim’de Lokman a.s’ın oğluna ettiği nasihatten bahsedilir.
Lokman a.s’ın oğluna Nasihati:"Hani Lokman oğluna öğüt verirken demişti ki, 'Oğlum (ey oğul!) Allah'a ortak koşma. Muhakkak ki şirk pek büyük bir zulümdür.
"Oğlum, eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse, Allah onu ortaya çıkarır. Muhakkak ki, Allah en gizli işleri bütün inceliğiyle bilir, O her şeyden hakkıyla haberdardır.
"Oğlum, namazını dos doğru kıl. İyiliği tavsiye et, kötülükten sakındır. Başına gelene sabret. Şüphesiz ki bunlar uğrunda azim ve sebat edilmeye değer işlerdendir.
"Gururlanıp insanlardan yüzünü çevirme. Yeryüzünde kasılarak yürüme. Çünkü Allah büyüklük taslayan ve övünenleri sevmez.
"Yürüyüşünde mutedil ol. Sesini alçalt. Seslerin en çirkini, şüphesiz ki, eşeklerin sesidir."( Lokman Süresi)
10) Çocuklarımızın eğitim – Öğretimi: Müspet ilimlerde de çocuklarımız donanımlı hale getirilmelidir. Rızkını temin edeceği meşru bir meslek ve iş sahası temin etmesi hususunda ebeveynler çocuklarına yardımcı olmalıdır.Anne babanın çocuklarına karşı sorumlu oldukları en önemli görevlerinden birisi de; onlara iyi bir eğitim verebilmektir.
Nitekim sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde, “Evladın ana-babası üzerinde üç hakkı vardır: Doğduklarında güzel bir isim vermek, eğitim öğretimlerini yaptırmak, evlenme çağına gelince de evlendirmektir” buyurmaktadır.
Rabbim bizleri çocuklarına karşı görevlerini layıkıyla yerine getirenlerden eylesin Âmin.
Haftaya görüşmek üzere Allaha emanet olunuz efendim. Saygılar…
Osman YILMAZ/ İLÇE VAİZİ
*********
**********
*********
*******
İzzet 13 Yıl Önce
Allah razı olsun hocam.her hafta yazılarınızı takip ediyoruz.
ersen 13 Yıl Önce
çok anlamlı bir yazı olmus Allah razı olsun
bayram 13 Yıl Önce
çocuklarımız geleceğe gönderdiğimiz mektuplardır. onları nasıl yetiştirirsek ileride öyle nesillerle karşılaşacağız bence
Yusuf Vural 13 Yıl Önce
Elinize agziniza saglik hocm