Efendim merhaba!
Allahın rahmeti, bereketi ve mağfireti hepimizin üzerine olsun. Hayırlı günler efendim.
Sevgili dostlar! Bu haftaki sohbetimizde ’ Kul Hakkı’ndan bahsedeceğiz.
Çoğu insan para gelsin de nereden gelirse gelsin anlayışıyla hareket eder. Acaba kazancım helal mi? Birilerinin hakkını yemiş olabilir miyim? Kazancıma başkasının hakkı karışmış olabilir mi? Üzerimde Kul Hakkı olabilir mi? İnceliğini düşünmez.
Müflis Kimdir?
Efendim! Müflis demek, ‘’ İflas etmiş, malı mülkü kalmamış kimse’’ demektir.
Ancak, kimisini döver, kimisini söver, kimisine iftira atar, kimisinin malını, kimisinin canını alır. Kimisinin dedikodusunu yapar, kusurlarını araştırır, rencide eder.
Kıyamet gününde Allah, bu kimsenin sevaplarını kul hakkını yediği, dövüp sövdüğü kimselere verir. Öyle ki, Kul hakkı yiyen bu kimsede verecek sevap namına bir şey kalmaz.
Ancak, hala dövüp sövdüğü, kul hakkını yediği hak sahibi kimseler vardır. Onlar da haklarını isterler. Bu kimsede verecek sevap kalmadığı için hak sahiplerinin günahları kendisine yükletilip sonra da cehenneme atılır. İşte asıl müflis böyle kimselerdir.’’ buyurmuşlardır
Peygamber efendimiz ne demek istiyor?
Dünyada kul hakkı yiyen kimselerin işlemiş olduğu sevaplar, kıyamet gününde hak sahiplerine verilir. Kul Hakkı yiyen kimse, Kıldığı namazların, tuttuğu oruçların, yaptığı hayır ve hasenatın sevaplarını hakkını yediği kimselere kaptırırlar.
Başkasına sövmek, hakaret etmek, kötü söz söylemek, iftira etmek, namuslu insanların namusuna dil uzatmak, haksız yere birinin malını yemek, kanını dökmek, insanları dövmek, her nevi zulüm ve haksızlık, yapılan iyilikleri ve onlardan elde edilen sevabı ortadan kaldırır, sahibini cehenneme sürükler.
Başka bir hadis-i Şerif… Peygamber efendimiz (s.a.v): kıyamet günü dirhem de geçmez dinar da.. böyle olunca o (hak yiyen) kişinin sevapları alınır hakkını yediği o adama yüklenir Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları hak yiyene yüklenir.” buyurmuşlardır. (Buhari, Rikak, 48)
Neler Kul Hakkıdır? Yüce Dinimiz İslam, 1) Canı 2) Malı 3) Nesli ( Irzı) 4) Aklı 5) Dini muhafaza altına almıştır. Dolayısıyla, hiç kimse kimsenin bu değerlerine taciz edemez. Herkesin canı, malı, ırzı, aklı ve dini her türlü tecavüzden korunmuştur. Bunun ihlali kul hakkıdır ve büyük günahlardandır.
1) Mal- Mülk ile ilgili Kul Hakkı: Bir kimsenin malını haksız yere ele geçirmektir. Örneğin, hırsızlık, gasp, kap- kaç, hile, aldatma, rüşvet, yalan beyanda bulunmak, yalan şahitlik etmek veya yalan şahitler tutmak, miras taksiminde haksızlık yapmak, komşunun tarlasının bir kısmını kendi tarlanın içine dahil etmek, için mal – mülk ile ilgili kul hakkına girer.
Tövbesi nasıldır? Efendim! Bu kul hakkı çeşidinin affedilebilmesi için, hakkı yenilen hak sahipleriyle helalleşmek şarttır. Yani, diyelim ki, birisinin parasını çaldınız! O kimseye gidip onunla helalleşmeden, gönlünü almadan sadece sözlü bir tövbe ile bu haktan kurtulamazsınız.
2) Irza Dokunan Kul Hakkı: Bir kimsenin namusuna iftira atmak, dedikodu etmek, alay etmek, sövmek, ırza dokunmak, insanın şeref - haysiyet ve onurunu hafife almaktır. Günümüzde en yaygın kul hakkı çeşidi budur. Özellikle, gıybet etmek, namus ve haysiyete laf atmak, namuslu ve iffetli kadınlara zina isnadında bulunmak, ihlal ettiğimiz başlıca kul haklarındandır.
Tövbesi Nasıldır? Efendim! Bu çeşit kul hakkının affedilmesi için de tövbe edip hak sahibiyle helalleşmek şarttır. Çünkü insanlar onurlarıyla yaşarlar. Allah, insanı mükerrer bir surette yaratmıştır.
3) Dini olan Kul Hakkı: Bir anne – babanın, özellikle babanın, çocuklarına din eğitimi vermemesi veya verdirmemesi, Allah’ını, peygamberini, kitabını öğretmemesi, mukaddesatını tanıtmaması, onu hesap bilinciyle yetiştirmemesi, çocuğunun hakkını yemesi demektir. Bu da bir çeşit kul hakkıdır. Çünkü İslam dini babayı aile reisi olarak tayin etmiş, evlatlarının din eğitiminden babayı sorumlu tutmuştur.
4) Nefsi Kul hakkı: Bir kimseyi öldürmek, öldürmeye teşebbüs etmek, yaralamak, sakat bırakmak, bir azasını kullanılamaz hale getirmek bu çeşit kul hakkına girer.Bu günahı işleyen kimse önce tevbe eder. Adam ölmüş ise, velisi ile helalleşmek gerekir. Velisi isterse af eder. İsterse belli bir mal fidye ister. İsterse, mahkemeye verip, hâkimden cezalandırılmasını ister. İslamiyet'te kan davası yoktur.
5) Mahremi olan Kul Hakkı: Başkasının çoluk – çocuğuna ihanet etmek, onların namus ve iffetlerine halel getirmek demektir. Bu çeşit kul hakkı da çok büyük bir günahtır. Böyle bir günahı işleyen kimse tevbe ve istiğfar eder. Fitne çıkmak ihtimali yoksa sahibi ile helalleşir. Fitne ihtimali varsa helalleşmek yerine, ona dua eder ve onun için sadaka verir.
Kul Hakkının Tövbesi Nasıl edilir?
Üzerinde kul hakkı olan kimse öncelikle hak sahiplerine haklarını verip onlarla helalleşmeli, onların gönüllerini almalıdır. Eğer hakkını yediği kimse ölmüşse varisleriyle ( mirasçıları) görüşüp onlara hakkını vermelidir. Eğer varislerine de ulaşamazsa o kimse için hayır ve hasenat yapmalı, sadaka vermeli ve Yüce Allaha bağışlanması için dua etmelidir.
- Rabbim, bizleri huzuruna kul hakkıyla gelmekten muhafaza eylesin. Âmin… Allaha emanet olunuz. Saygılar…
Osman YILMAZ / İLÇE VAİZİ
FOTOĞRAF:HAKAN DEMİR(HABERTÜRK)
**********
********
********
*********
**********
Tekin 13 Yıl Önce
çok önemli bir konuya değinmişsiniz hocam teşekkür ederim