KIRKAĞAÇ HABER

Vaiz Osman Yılmaz “Kurban Bayramı Öncesi“

DİN VE AHLAK

İlçe Vaizimiz Osman Yılmaz Kurban Bayramı öncesi çok önemli bir yazıyla karşınızda. İşte kurbanla ilgili merak ettikleriniz..

KURBANLA İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI
 
Sevgili kirkagac.net okuyucuları! Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Günahlarınız mağfur, İbadetleriniz makbul, kazançlarınız hayırlı ve bereketli olsun. Hayırlı cumalar efendim.
 Sevgili dostlar! Bu haftaki Cuma sohbetimizde Kurban İbadeti ile ilgili bize çok sık sorulan sorulardan bir kaçını cevaplandıracağım. Faydalı olması temennisiyle…
 
1) Arkadaş diyor ki;Hocam, kurban ettiğimiz hayvanların yemediğimiz yerleri mesela ayakları kellesi vb. çevremizde görüyorum çöpe atılıyor. Bu hususta ne söylersiniz?
Cevap: Arkadaş rumuzlu kardeşim! Duyarlılığın için öncelikle sana teşekkür ederim. Sağ ol, Allah razı olsun. Toplumumuzda maalesef böyle yanlışlar yapılıyor. Olması gereken nedir?
 —Kurbanın yenilen kısımları zayi edilmeden değerlendirilir. Çünkü Kurban etinin zayi edilmesi haram’dır. Kurban etinin azami ölçüde yoksulların istifadesine sunulması gerekir.
Kurbanın Yenilmeyen kısımları ise mesela, yumurtaları, öd kesesi, tenasül uzuvları vs. derin bir çukur kazılır ve gömülür. Kesinlikle yol kenarlarına veya kedi-köpek gibi hayvanların kolayca ulaşabileceği yerlere bırakılmaz. Çöpe atmak çözüm değildir. Çünkü Kediler-köpekler, çöpe atılan kurban parçalarını çöpten alıp cadde ve sokaklarda sürüklüyor. Ve hiç hoş olmayan görüntüler ortaya çıkıyor. 
 —Kurbanın Yenmeyen yerleri nereleridir?
1) Yumurtaları    2) Tenasül uzuvları   3) Öd kesesi    4) İdrar kesesi   5) Akan kanı: Hayvan kesilirken damarlarından dışarıya fışkırarak akan kanın yenmesi dinimize göre haramdır.
 Öte yandan, kurban edilen hayvanların kellesini, bağırsaklarını, işkembe ve paçalarını yemekte herhangi bir sakınca yoktur.
 
2) Son Osmanlı diyor ki, Hocam! Taksitle kurban alınabilir mi? Kurbanlık hayvanların peşin olarak alınması şart mıdır?
Cevap: Kurbanlık hayvanı peşin almakla, taksitli almak arasında hiçbir fark yoktur. Ancak, kredili alımlarda faize bulaşılmamalıdır. Malum olduğu üzere faiz, İslam dininde haramdır. Haram para ile de ibadet yapılamaz. Ancak faize bulaşmadan taksitle kurban alınabilir, bunda bir sakınca yoktur.
 
3) Sedat diyor ki, Hocam! Kurban kesmek yerine yoksullara sadaka verilebilir mi?
 
Cevap: Sedat kardeşim! Öncelikle, Kurban ibadeti ile sadaka ibadeti, hüküm itibariyle farklı ibadetlerdir. Kurban vacip’tir; sadaka nafile’dir. Bu iki ibadet, birbirlerinin alternatifi değildir. İslam’da kurbanın yeri ve önemi ayrıdır; sadakanın yeri ve önemi ayrıdır. Elbette sadaka vermek de dinimizde çok faziletlidir. Ancak, ‘kurban kesmek yerine sadaka vereyim’ anlayışı doğru bir anlayış değildir. Kısaca, Kurban kesmekle mükellef bir kimse, kurban kesmek yerine sadaka verse, kurban kesme vecibesini yerine getirmiş olamaz.
 
4) Işıl diyor ki; Hocam, kadınların kurban kesmelerinde dinen bir sakınca var mıdır? Bayanlar kendi kurbanını kendileri kesebilirler mi?
Cevap: Değerli kardeşim, dinimize göre kadınların hayvan kesmesinde hiç bir sakınca yoktur. Kadınlar, hayvan kesimiyle ilgili gerekli yeterliliğe sahiplerse kurbanlarını kendileri kesebilirler. Dinimiz, kadınların hayvan kesmelerini yasaklamamıştır. Bilakis, kurbanı sahibinin kesmesi daha faziletlidir. Ülkemizde kurbanlık hayvanları genelde erkeklerin kesmesi örfidir. Yani örfümüze öyle yerleşmiştir.
 
5) Kurbanın kellesi yenir mi?
Cevap: Günlük hayatta çok sık rastladığımız sorulardan birisidir bu… Kurbanın kellesi yenir mi? Elbette yenir. Hem de çok lezzetli olur. Ama insanımızın ekserisi kurbanın kellesiyle uğraşmaz. Zahmetli gelir kelleyi yüzmek… Maalesef çöpe atmayı tercih eder onu. Yukarıda da söyledik: Kurbanın yenilen yerlerinin çöpe atılması doğru değildir. Eğer yenilmeyecekse, çöpe atmaktansa yoksul ve fakirlere verilmelidir.
Not: Örneğin, ilçemizde faaliyet gösteren Sarı Hoca Aşevi, kurban kellelerini alıp değerlendirmektedir. Bunu buradan siz kıymetli okuyucularımıza ilan etmiş olalım. Kurban kellelerini çöpe atmaktansa her gün yoksul ve kimsesizlere sıcak yemek servisi veren sarı hoca aşevine verebiliriz.
6) Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: Lütfen kurban keserken şu hususlara riayet edelim!
1) Hayvanı mutlaka ehil olan kimselerin kesmesi gerekir.
2) Hayvan, keskin bıçakla ve eziyet etmeden, acı çektirmeden kesilmelidir.
3) Çevre temizliği için gerekli önlem ve tedbirlerin mutlaka alınması gerekir.
4) Kurbanın küçük çocukların gözü önünde kesilmemesi gerekir. Hatta Kesim esnasında hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına bile özen gösterilmelidir.
5) Hayvanın ‘’Besmele çekerek ‘’ ( Bismillahi Allahu Ekber…) diyerek kesilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse o hayvanın eti yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse bunda bir sakınca yoktur.
6) Kurban duası biliniyorsa okunmalıdır.
 
7) Kurban Nasıl Kesilir?
Cevap: Kurban, kesilirken kıbleye çevrilir. Eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır ve Şu dua okunur:
‘’ İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn…’’
 ve: “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd" diye 3 kere tekbir getirilir. Tekbir bitince:
“Bismillahi Allahü ekber” diyerek bıçağı çeker ve kurbanı keser kurban kesilince kurban kesen Allah rızası için iki rekât namaz kılar. Namazdan sonra:
“Allahümme inne salâti ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh” diye dua eder. Kurban kesen Müslümanlar, arife günü sabah namazından itibaren farz namazlardan sonra bayramın dördüncü günü ikindi namazının sonuna kadar şöylece tekbir getirirler. ‘’ Allahü ekber Allahü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” Buna teşrik tekbiri denir. Vacip’tir.
 
8) Kurbanın Etinin Taksimi…
Peygamber Efendimiz (s.a.v), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de ev halkına ayrılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Ailenin ihtiyaç durumuna göre kurban etinin tamamı evde bırakılabileceği gibi, evde hiç bırakılmadan tamamı yoksul ve fakirlere dağıtılabilir.
 
9) Kurban Kesmenin Fazileti…
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde: "Âdemoğlu kurban bayramı günlerinde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olamaz. Şüphesiz ki o kesilen kurban, kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş  edin.’’ Buyurmuşlardır. (Tirmizi, 1)
—Rabbim kendisine sunduğumuz kurbanları yüce dergâhında kabul eylesin. Yaklaşan kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum. Günahsız günler temennilerimle… Allaha emanet olunuz. Selam ve dua ile… Hoşça kalın.
 
Osman YILMAZ
İlçe Vaizi


DÜZENLEME: HAKAN DEMİR




DÜZENLEME: HAKAN DEMİR



Yorumlar (9)

ersen 14 Yıl Önce

hocamız önemli bilgiler vermiş gerçektende kutlarım kendilerini ersen-soma

aynur 14 Yıl Önce

kurbanla ilgili her türlü bilgiyi vermişsiniz sağolun

Mavi Marmara 14 Yıl Önce

güzel ve faydalı bilgiler,güncel bir konu.sağolun hocam.teşekkürler

ahmet yeşilkaya 14 Yıl Önce

büyük 800 TL SONRA KÜÇÜK 500 TL

g.i 14 Yıl Önce

çok pahalı hocam kurbanlıklar nasıl alıcaz

yasemin 14 Yıl Önce

kurban kesen kasap yokki.nasıl kesicez bilemiyorum

tarık 14 Yıl Önce

yasemin hanım çok dogru bir konuya parmak basmıssınız.inanın yarın kurban kesilecek hala kasap arıyoum..adamlar urbanın 4.gününe randevu veriyorlar

Sinem 7 Yıl Önce

Bozumlus kurban eti cöpe atmak günah mi?

Alime 5 Yıl Önce

Hocam biz kurbanın kellesini boynunu ablama verdim oda kokmuş diye çöpe atmış günahı bana mı yazılır ona mı

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.