KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN
Yarın mübarek Kurban Bayramı. Bayram Namazı sabah saat 07:20’de kılınacak. Kırkağaç'ta Bayramlaşma saat 14:00'te Yasemin Düğün Salonunda başlayacak. Daha sonra protokol sırasıyla 14:35'te Garnizon Komutanlığına, 15:10'da İLçe Jandarma Komutanlığına, 15:35'te İlçe Emniyet Müdürlüğüne ve 15:55'te ise Cezaevine gidecekler. Bizde Kirkagac.NET olarak “Birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder, mutluluklar dileriz”, işte İlçe Vaizimiz Osman Yılmaz’ın bu güzel bayramla ilgili köşe yazısı.
KURBAN İBADETİ!
Merhaba kıymetli kirkagac.net okuyucuları! Rabbime hamd; habibine salât-ü selamlar olsun. Allah’ın rahmeti-bereketi ve mağfireti üzerinize olsun efendim. Hayırlı cumalar… Yüce Allah’tan size ve sevdiklerinize dünya ve ahiret saadeti vermesini temenni ederim. Rabbim, bizlere hem dünyada hem ahret de iyilikler ve güzellikler ihsan eylesin. Bu haftaki Cuma sohbetimizde ‘Kurban ve Önemi’nden bahsedeceğim.
Kurban Ne Demektir?
Kurban:‘’ Yakınlaşmak, yakın olmak’’ anlamındadır. Kesilen kurbanlar kişiyi Allah’a manevi olarak yaklaştırdığı için bu ibadete kurban adı verilmiştir.
Istılahi olarak kurban: ‘’ Kurban Bayramı günlerinde, nisap miktarı mala sahip olan Müslümanların şartlarını taşıyan bir hayvanı Allah rızası için boğazlaması…’’ demektir.
Niçin Kurban keseriz?
a) Kurban, bizi manevi olarak Rabbimize yaklaştırır.
b) Kurban, malımızın şükrüdür.
c) Kestiğimiz kurbanlar, sırat köprüsünden geçerken bizim için bir binek olacaktır.
d) Kurban, Rabbimizin rızasını kazanmamıza vesiledir.
e) Kurban, Allah yolunda her şeyimizi feda edebileceğimizin bir göstergesidir. Hatırlayacaksınız, İbrahim aleyhisselam, bu uğurda oğlu İsmail’i kurban etmeyi göze almıştı.
f) Kestiğimiz kurbanlar cehennemden ateşinden kurtulmamıza vesiledir.
g) Kabirde huzur içinde yatmamızı sağlar.
Kurban Kesmenin Hükmü Nedir?
Nisap miktarı mala sahip olan Müslümanların kurban kesmeleri Hanefi mezhebine göre Vacip’ tir.
Nisap: Dinen zenginliğin asgari sınırıdır. Yani, zengin olmanın en alt sınırı demektir.
Dinimize göre zenginliğin alt sınırı : ‘80 gram altın veya bu değerdeki mal’dır.
Yıllık ihtiyaçları dışında 80 gr. altına sahip olan kişi dinen zengindir. Yıllık ihtiyaçları dışında bu kadar mala sahip ve şartlarına haiz olan her Müslüman’ın Allah rızası için kurban kesmeleri vacip’tir.
Kurban Kesmenin Fazileti…
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde: "Âdemoğlu kurban bayramı günlerinde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olamaz. Şüphesiz ki o kesilen kurban, kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin.’’ Buyurmuşlardır. (Tirmizi, 1)
Kur’an –ı kerim’de Kurban ibadeti!
Allah cc. Kur’an-ı kerim’de : ‘’ "Kurbanlık deve ve sığırları, Allah'ın size olan nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. O halde onları ön ayaklarından biri bağlı olduğu halde keserken üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları yere yaslandığı vakit onların etlerinden yiyin, kanaat edip istemeyene de isteyene de yedirin. Böylece onları sizin emrinize verdik ki, şükredesiniz." (Hacc süresi, 36.ayet)
Diğer bir ayet-i kerimede: ‘’Rabbin için namaz kıl ve kurban kes…’’ buyrulmaktadır. ( Kevser süresi,3.ayet)
Keyfi olarak kurban kesmemek günahtır!
Peygamberimiz de bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
’Kim, imkânı olduğu halde kasti olarak, kurban kesmezse, bizim namazgâhlarımıza ( Mescitlerimize) yaklaşmasın.’’
’Kim, imkânı olduğu halde kasti olarak, kurban kesmezse, bizim namazgâhlarımıza ( Mescitlerimize) yaklaşmasın.’’
Kimler Kurban Kesmekle Mükelleftir?
Kurban kesecek kimsenin; a) Müslüman olması, b) Hür olması, c) Nisap miktarı mala sahip olması, d) Mukim olması, yani yolcu olmaması gerekir.
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir?
a) Koyun ve keçi: Koyun ve keçi sadece bir hissedir. Birden fazla kişi ortak olarak aynı koyun ve keçiyi kurban edemezler. Koyun ve keçinin kurban edilebilmesi için, bir yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak, altı ayını doldurmuş koyun, eğer etine dolgun ve gösterişliyse, yani bir yaşında görünümündeyse, kurban edilebilir. Ama keçi için bu durum söz konusu değildir. Keçinin mutlaka bir yaşını doldurmuş olması gerekir.
b) Sığır ve Manda: Sığır ve mandanın kurban edilebilmesi için en az iki yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşından küçük olan sığır ve mandalar kurban edilemez. İki yaşını doldurmuş sığır ve manda cinsi büyükbaş hayvanlar yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Ancak, bir sığır ve mandayı illa yedi kişi kurban edecek diye bir şey yok. Bir kişi de, 2–3–4–5–6 kişi de kurban edebilir. Sekiz kişi olursa olmaz.
c) Deve: Devenin kurban edilebilmesi için en az beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Deve de sığır ve Manda cinsi gibi 7 kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Çünkü deve de büyükbaş hayvandır.
Kurban bir et ziyafeti değildir…
Kurban bir ibadettir. Bundan dolayı kesilen kurbanlar ancak ibadet niyetiyle kesilmelidir. ‘Kurban hissesine giren 6 kişi ibadet niyetiyle ortaklığa girse, bir tanesi ise et almak için girse, bu kurban makbul değildir.’ demişlerdir İslam âlimleri…
Şu kusurları taşıyan hayvanlar kurban edilemezler…
1) Dişlerinin yarısından fazlası düşmüş olan hayvanlar,
2) Eti kemiğine geçmiş gibi aşırı derecede zayıf olan hayvanlar,(Bir deri-bir kemik kalmış)
3) Her İki gözü veya sadece bir gözü kör olan hayvanlar,
4) Kulağının, kuyruğunun veya tenasül organının üçte birinden fazlası gitmiş olan hayvanlar,
5) Kesileceği yere yürüyerek gidemeyecek derecede topal ve hasta olan hayvanlar,
6) Burnu ve dilinin yarısından fazlası kesilmiş olan hayvanlar,
7) Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan hayvanlar,
8) Boynuzlu olması gereken bir hayvanın doğuştan boynuzunun olmaması da bir kusurdur.
Kurban Kesim vakti Ne Zamandır?
Kurban, kurban bayramının birinci günü bayram namazından sonra başlayıp, bayramın üçüncü günü güneşin batma anına kadar kesilebilir. Ancak, zaruri bir sebepten dolayı bayramın ilk üç günü kurbanını kesemeyen kimse dördüncü gün de kurbanını kesebilir.
Kurbanın Etinin Taksimi…
Peygamber Efendimiz (s.a.v), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de ev halkına ayrılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, 10).
Peygamber Efendimiz (s.a.v), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de ev halkına ayrılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, 10).
Ailenin ihtiyaç durumuna göre kurban etinin tamamı evde bırakılabileceği gibi, evde hiç bırakılmadan tamamı yoksul ve fakirlere dağıtılabilir.
Allah, kestiğimiz ve keseceğimiz kurbanları kabul eylesin. Bu ibadetler vesilesi ile günahlarımızı mağfiret eylesin. Âmin…
Sevgi ve saygılarımla Hoşça kalın! Allaha emanet olun…
Osman YILMAZ /İlçe Vaizi
*********
**********
hayri aksoy 13 Yıl Önce
tüm müslümanların kurban bayramları mubarek olsun
zeki albay 13 Yıl Önce
herkesin kurban bayramını kutlarımm iyi bayramlar...
Mücahide 13 Yıl Önce
Allah herkesin kurbanını kabul etsin. hayırlı bayramlar herkese
Mehmet 13 Yıl Önce
hayırlı bayramlar herkese
nehri seda 13 Yıl Önce
Tüm İslam aleminin ve Kırkağaçlıların Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlarım...